Podrška evropskom putu BiH, te visokom predstavniku Schmidtu iz EU

Na raspravi Vijeća sigurnosti o situaciji u BiH, predstavnik Unije u UN pozdravio produženje misije EUFOR.

Skoog: EU naglašava da je potrebno očuvati suverenitet, teritorijalni integritet, ustavni poredak i međunarodni subjektivitet Bosne i Hercegovine (Reuters)

Evropska unija pozdravlja odluku Vijeća sigurnosti kojom je obnovljen mandat Operacije EUFOR Althea, obzirom na važnu ulogu u podršci vlastima Bosne i Hercegovine u održavanju sigurnog i bezbjednog okruženja, prenosi agencija Fena riječi predstavnika Unije u UN-u.

Nadalje, EU pozdravlja i kontinuiranu snažnu podršku BiH izvršnom mandatu EUFOR-a Althea i njegovom kontinuiranom prisustvu, izjavio je u ime Evropske unije Olof Skoog, ambasador i šef Delegacije EU pri Ujedinjenim nacijama, na raspravi Vijeća sigurnosti o situaciji u BiH.

Skoog je istakao kako mu je pripala čast da se obrati u ime EU i njenih 27 članica, te dodao kako se ovoj izjavi pridružuju i države kandidati Turska, Sjeverna Makedonija, Crna Gora, Albanija i Moldavija. Naglasio je kako EU još jednom ističe svoju punu i nedvosmislenu opredijeljenost perspektivi članstva Bosne i Hercegovine u EU.

Status kandidata

“Budućnost BiH i njenih građana je u EU. Evropska unija će nastaviti jačati i intenzivirati svoj angažman na svim nivoima kako bi podržala političku, ekonomsku i društvenu transformaciju zemlje, uključujući kroz kontinuiranu pomoć temeljenu na opipljivom napretku u oblasti vladavine prava i socioekonomskim reformama, kao i poštivanju vrijednosti, pravila i standarda EU-a od strane Bosne i Hercegovine”, izjavio je.

“Osiguravanje čvrstih i nepovratnih dostignuća u oblastima vladavine prava, ekonomije, funkcionisanja demokratskih institucija i reformi javne uprave i dalje je odlučujuće za ispunjavanje zahtjeva za članstvo u EU i predstavlja dugoročno ulaganje u mir, demokratiju, prosperitet, sigurnost i stabilnost u Evropi.”

Evropsko vijeće je u decembru 2022. godine dodijelilo Bosni i Hercegovini status zemlje kandidata za članstvo u EU, uz razumijevanje da se koraci navedeni u preporuci Evropske komisije poduzimaju u cilju jačanja vladavine prava, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, upravljanja migracijama i temeljnih prava.

U trenutnom geopolitičkom kontekstu, EU naglašava hitnost da zemlja krene naprijed na svom evropskom putu, prvenstveno kroz ispunjavanje svih 14 ključnih prioriteta za otvaranje pristupnih pregovora sa EU utvrđenih u Mišljenju Komisije po zahtjevu BiH za članstvo u EU, a koje je usvojilo Vijeće Evropske unije 2019.

Zabrinutost zbog retorike iz RS-a

“Evropska unija je ozbiljno zabrinuta zbog zakona i inicijativa u entitetu Republika Srpska koje su u suprotnosti sa evropskim putem Bosne i Hercegovine, uključujući secesionističku retoriku i dovođenje u pitanje ustavnog poretka zemlje. Izražavamo žaljenje zbog usvajanja zakona u entitetu Republika Srpska o neprimjenjivosti odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine u ovom entitetu.”

“Nadalje, žalimo zbog stupanja na snagu izmjena i dopuna Krivičnog zakonika entiteta Republika Srpska, kojima se ponovo uvode krivične sankcije za klevetu. Poštivanje ljudskih prava, sloboda izražavanja, sloboda medija i pluralizam, kao i sloboda djelovanja organizacija civilnog društva, ključni su stubovi demokratskog društva. EU naglašava da je potrebno očuvati suverenitet, teritorijalni integritet, ustavni poredak i međunarodni subjektivitet Bosne i Hercegovine. Bilo kakvo djelovanje suprotno ovim principima vodi do ozbiljnih posljedica”, navodi se u izjavi EU.

Evropska unija ponovo potvrđuje svoju snažnu podršku misiji visokog predstavnika Christiana Schmidta u Bosni i Hercegovini, te ponavlja svoju nedvosmislenu opredijeljenost za evropsku perspektivu BiH kao jedinstvene, ujedinjene i suverene zemlje.

Izvor: Agencije