Frontex zvanično na crnogorskim granicama

Bit će raspoređeno 60 pripadnika tima Evropske agencije za graničnu i obalsku stražu.

Sporazum omogućava raspoređivanje službenika Frontexa i primjenu izvršnih ovlaštenja na bilo kojem dijelu državne granice Crne Gore (EPA - Ilustracija)

Evropska agencija za graničnu i obalsku stražu Frontex zvanično je 1. novembra počela sa operativnim aktivnostima u Crnoj Gori, prema Sporazumu između Evropske unije i Crne Gore, prenosi agencija Tanjug u petak.

“Sporazum omogućava raspoređivanje službenika Frontexa i primjenu izvršnih ovlaštenja na bilo kojem dijelu državne granice Crne Gore, a ne samo na granici sa Evropskom unijom, kako je to bilo predviđeno prethodnim Sporazumom”, saopćeno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore.

“U tom cilju u Crnoj Gori bit će raspoređeno oko 60 pripadnika Tima.”

Migracioni pritisak, šverc…

Vršitelj dužnosti pomoćnika direktora za Sektor granične policije Milutin Vasiljević veoma važnim je ocijenio podršku koju Frontex pruža razvoju Koordinacionog centra čiji je krajnji cilj uspostavljanje Koordinacionog centra u Podgorici u punom kapacitetu i njegovo uključivanje u Eurosur mrežu, kao modela za razvoj koordinacionih centara u ostalim državama Zapadnog Balkana.

Stalni migracioni pritisak, razvijene mreže krijumčarenja i različiti oblici prekograničnog kriminala su izazovi koje podjednako dijelimo sa našim evropskim partnerima, naglasio je Vasiljević, prenosi portal RTCG.

Izrazio je uvjerenje da će prisustvo službenika Frontexa na granicama između država koje nisu članice EU biti prekretnica i krupan korak u borbi protiv ovih izazova.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada