Šest članica EU-a i NATO-a za otvaranje pregovora s BiH do kraja godine

Ministri vanjskih poslova Hrvatske, Češke, Grčke, Italije, Slovačke i Slovenije sastali su se u srijedu na marginama ministarskog sastanka u NATO-u.

Evropska komisija je 8. novembra objavila izvještaj o napretku država kandidata kada je BIH dobila uvjetnu preporuku (Reuters)

Šest država članica Sjevernoatlantske alijanse (NATO) i Evropske unije pozvale su u srijedu, na inicijativu Hrvatske, da se pristupni pregovori s Bosnom i Hercegovinom za članstvo u Uniji otvore do kraja ove godine, prenosi agencija Hina.

Ministri vanjskih poslova Hrvatske, Češke, Grčke, Italije, Slovačke i Slovenije sastali su se u srijedu na marginama ministarskog sastanka u NATO-u kako bi iskazali čvrstu podršku Bosni i Hercegovini na njenom evropskom putu.

Navedenih šest država, kao i Austrija koja nije članica Alijanse, uputile su prije nešto više od mjesec dana zajedničko pismo visokom predstavniku EU-a za vanjsku i sigurnosnu poliitku Josepu Borrellu u kojem su također tražili otvaranje pristupnih pregovora s BiH.

“Naglašavamo političku nužnost da se do kraja ove godine osigura otvaranje pristupnih pregovora s BiH”, navodi se u zajedničkoj izjavi nakon sastanka šestorice ministara.

Povećanje nestabilnosti

Hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman rekao je da je sastanak održan kako bi se dodatno skrenula pažnja i naglasila strateška važnost otvaranja pristupnih pregovora sa BiH zbog stabilnosti i sigurnosti evropskog kontinenta.

“U trenutačnom geopolitičkom kontekstu bilo kakva odgoda početka pristupnih pregovora mogla bi dodatno povećati nestabilnost u regiji i rezultirati gubljenjem pozitivnog zamaha”, dodaje se u izjavi.

Također se ističe da proširenje “nije odabir među kandidatskim državama, nego zajednički strateški interes koji će donijeti prijeko potrebnu stabilnost i sigurnost evropskom kontinentu”.

Grlić Radman je rekao kako bi svaka druga odluka šefova država ili vlada članica EU-a na samitu 14. i 15. decembra bila loša za stabilnosti i sigurnost i da od nje nitko ne bi profitirao.

“Dapače, profitirali bi protueuropski i protuzapadno nastrojeni političari, a nadam se da je takvih malo”, rekao je Grlić Radman.

Uvjetna preporuka

Dodao je i da pozdravlja napore Vijeća ministara BiH, predsjedavajuće Borjane Krišto i ministra vanjskih poslova Elmedina Konakovića, koji rade na ubrzanju reformi i usvanjanju što više zakona koji su također uvjet za otvaranje pregovora.

Evropska komisija je 8. novembra objavila izvještaj o napretku država kandidata. Bosna i Hercegovina je dobila uvjetnu preporuku, to jest Komisija je preporučila otvaranje pristupnih pregovora kada postigne dovoljan stepen usklađenosti s traženim kriterijima.

Za konačnu odluku potrebna je jednoglasna podrška svih šefova država ili vlada država članica.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada