Popis stanovništva u Crnoj Gori odgađa se za tri dana

Premijer Milojko Spajić saopćio je da se početak popisa stanovništva odgađa za 3. decembar te da je ta odluka izglasana na elektronskoj sjednici Vlade Crne Gore.

Mandatar za sastav nove crnogorske vlade Milojko Spajić govori u sjedištu Pokreta Europa sada na dan prijevremenih parlamentarnih izbora, u Podgorici, Crna Gora, 11. juna 2023. (REUTERS/Stevo Vasiljević)
Milojko Spajić: U Crnoj Gori sazrijeva nova politička svijest, kojoj je interes društva i države iznad svih i svega (Reuters / Stevo Vasiljević)

Premijer Milojko Spajić saopćio je u srijedu navečer da se početak popisa stanovništva odgađa za 3. decembar te da je ta odluka izglasana na elektronskoj sjednici Vlade Crne Gore.

“Odluka opozicije dokaz je da sazrijeva jedna nova politička svijest, kojoj je interes društva i države iznad svih i svega. Možda ima i onih koji misle da je tokom ovih mjesec dana bilo trošenja vremena, ali za mene je ovo jako bitno za pomirenje Crne Gore i sam proces pristupanja Evropskoj uniji”, kazao je Spajić.

Dodao je kako je uvjeren da je ovo dobra odluka, prenosi Fena, pozivajući se na Radio-televiziju Crne Gore (RTCG).

“Mislim da je ovo odgađanje jako bitno i da ćemo na taj način, bez dodatnih troškova, postići društvenu koheziju”, rekao je premijer.

Najveća opoziciona stranka, Demokratska partija socijalista (DPS), saopćila je da novo odgađanje popisa predstavlja najbolju potvrdu da još uvijek nisu ispunjeni svi uvjeti te je poručila da će u novom roku dati doprinos za njihovo ispunjenje.

Nekoliko puta je odgađan od 2021.

Popis u Crnoj Gori bio je najavljen za 1. novembra, ali ga je Vlada odgodila na prvoj sjednici nakon njenog konstituiranja, zbog prijetnji opozicije da će ga bojkotirati, jer u popisnim komisijama nema njenih članova.

Popis u Crnoj Gori nekoliko puta je odgađan od 2021. godine, kada ge trebao biti održan, a uglavnom su navođeni tehnički ili finansijski razlozi.

Vlada te predstavnici opozicije i Vijeća manje brojnih naroda u Crnoj Gori potpisali su prošle sedmice Sporazum o popisu, koji, između ostalog, predviđa proširivanja popisnih komisija, kontrolu unosa prikupljenih podataka, izrade softvera za njihovu provjeru te zabranu strankama da provode kampanju vezanu uz popis.

Posljednji popis stanovništva u Crnoj Gori održan je 2011. godine.

Na njemu se 45 posto stanovništva izjasnilo da su Crnogorci, Srba je bilo 29 posto, Bošnjaka 8,5 posto, Muslimana tri posto i Hrvata jedan posto.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada