‘The Guardian’: Kritičari vlasti u Srbiji meta špijunskog softvera

Kritičari Vlade Srbije, koji su dokumentirli endemsku korupciju u zemlji, bili su na meti špijunskog softvera vojnog tipa, pokazuju nalazi sigurnosnih istraživača. 

List navodi da je slučaj u Srbiji otkriven nekoliko mjeseci nakon što su ruski novinari bili meta napada špijunskog softvera (Reuters)

Kritičari Vlade Srbije, koji su dokumentirli endemsku korupciju u zemlji, bili su na meti špijunskog softvera vojnog tipa, pokazuju nalazi sigurnosnih istraživača.

Pokušaj hakiranja mobilnih telefona dvoje prodemokratskih aktivista iz Srbije, koji nisu željeli da im se navode imena kako bi zaštitili svoju sigurnost, na kraju nije bio uspješan, zato što su njihovi Apple Iphone tada bili ažurirani najnovijim softverom iOS 16, koji je, kako navode istraživači, štitio te uređaje od špijuniranja, piše britanski list The Guardian.

Oni su najprije dobili obavještenje od Applea o pokušaju hakiranja te im je oboma poslana poruka da su vjerovatno bili na meti hakera koje sponzorira vlast u Srbiji, prenosi Beta.

Upozorenje je kasnije potvrđeno kada su ispitivanja izvršili Access Now, Fondacija Šer u Srbiji, Citizen Lab pri Munk School sa univerziteta u Torontu i Amnesty International, navodi The Guardian.

‘Otrov za ljudska prava, sigurnost i institucije’

Britanski list piše da su ovi nalazi utvrđeni samo nekoliko mjeseci pošto su istraživači otkrili da su ruski novinari, koji kritiziraju Vladimira Putina, a žive u zemljama Evropske unij, također bili meta napada špijunskog softvera.

Vijeće Evrope i Evropski parlament nastoje usvojiti politiku koja bi spriječila upotrebu špijunskog softvera, ali pojava novih slučajeva ukazuju na spremnost nekih evropskih vlada da nastave koristiti špijunski softver kako bi ugušili ili zastrašili kritičare.

Natalija Krapiva, tehnološki pravni savjetnik grupe Access Now, rekla je da su ovi nalazi izuzetno zabrinjavajući za demokratiju u Srbiji.

“Nekontrolirana upotreba komercijalnog špijunskog softvera je otrov ne samo za ljudska prava, već i za sigurnost i demokratske institucije u bilo kojoj zemlji.”

Istraživači su ustanovili da su pojedinci iz Srbije bili napadnuti u razmaku od minuta 16. augusta.

Istraživači su otkrili tragove pokušaja napada i pokušaj iskorištavanja potencijalnih slabosti u Iphonovoj aplikaciji HomeKit.

Istraživačii kažu da je ta taktika “u skladu s taktikama koje je ranije koristila izraelska grupa NSO”, koja prodaje jedan od najsoficticiranijih cyber oružja na svijetu, program poznat kao Pegasus.

Kada je program Pegasus uspješno instaliran, on može “preuzeti” mobilni telefon, uključujući mogućnost da ga pretvori u prenosni uređaj za prisluškivanje.

Također može pristupiti informacijama koje se nalaze u šifriranim aplikacijama i pregledati fotografije i poruke korisnika.

‘Srbija redovni korisnik špijunskog softvera’

Istraživači u pomenutom slučaju u Srbiji nisu mogli s punom sigurnošću potvrditi koja vrsta špijunskog softvera je korištena, jer su raspolagali ograničenim forenzičkim indikatorima.

“Ne pripisujemo ove napade nekom određenom operatoru ovaj put, ali ukazujemo da je desetljeće istraživanja Citizen Laba utvrdilo da je Srbija redovni korisnik špijunskog softvera i drugih komercijalnih tehnologija nadzora, kazao je John Scott-Railton, viši istraživač u Citizen Labu.

Grupa NSO je u saopćenju za The Guardian navela da je izvještaj Citizen Laba i Access Nowa “neuvjerljiv”.

Kompanija tvrdi da se program Pegasus prodaje vladama mnogih država, s ciljem da se koristi za istraživanja u teškim zločinima i terorizmu te da njegova upotreba “spašava živote”.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada