Stoltenberg upozorava na ‘maligne pokušaje’ Rusije na Zapadnom Balkanu

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je pored secesionističke retorike u BiH spomenuo i ozbiljno nasilje na sjeveru Kosova.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je prošle sedmice posjetio zemlje zapadnog Balkana (Reuters)

Ministri vanjskih poslova članica NATO-a razgovarat će na svom dvodnevnom sastanku u Briselu i o stanju na Zapadnom Balkanu, na kojem postoje “maligni pokušaji da se posije razdor, uključujući i iz Rusije”, rekao je u ponedjeljak generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, prenosi Hina.

“Razgovarat ćemo i o stanju na Zapadnom Balkanu gdje vidimo secesionističku retoriku koja unosi razdor u Bosni i Hercegovini i maligne pokušaje da se posije razdor, uključujući i iz Rusije”, rekao je Stoltenberg na konferenciji za novinare uoči dvodnevnog sastanka ministara vanjskih poslova NATO-a, koji počinje u utorak u Briselu.

Generalni sekretar je spomenuo i ozbiljno nasilje na sjeveru Kosova.

Diplomatija ispred sukoba

Dodao je da će ministri razgovarati s visokim predstavnikom EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josepom Borrellom o tome kako pojačati stabilnost u regiji.

“NATO je već poslao dodatnih hiljadu vojnika na Kosovo i razmatramo trajnije povećanje našeg mirovnog kontingenta”, rekao je Stoltenberg.

Istaknuo je da se Srbija i Kosovo moraju ponovno angažirati u dijalog pod okriljem EU-a.

“Stabilnost ovisi o tome hoće li sve strane izabrati dijalog i diplomatiju umjesto sukoba i haosa”, dodao je generalni sekretar NATO-a.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada