O'Brien: Izazvati nemire na Kosovu je suprotstavljanje NATO-u

Važno je da Srbija i Kosovo shvate da ako dođe do nemira na sjeveru to znači konfrontaciju s NATO-om, kaže pomoćnik američkog državnog sekretara.

James O'Brien kaže da sjever Kosova mora biti miran i siguran (Reuters)

Pomoćnik američkog državnog sekretara za evropska i euroazijska pitanja James O'Brien izjavio je srijedu kako je važno da Srbija i Kosovo znaju da bi izazivanje nemira na sjeveru Kosova značilo “konfrontaciju s NATO-om”.

Pomoćnik američkog državnog sekretara Antonyija Blinkena rekao je da sjever Kosova mora biti miran i siguran kako bi Srbija i Kosovo mogli politički napredovati na putu ka Evropskoj uniji.

“Važno je da obje strane shvate da ako dođe do nemira na sjeveru to znači konfrontaciju s NATO-om”, kazao je O'Brien novinarima u Washingtonu, prenosi Tanjug.

Sastanak NATO-a u Briselu

O'Brien je dodao da će američki državni sekretar, tokom dvodnevnog sastanka ministara vanjskih poslova zemalja NATO-a, 28. i 29. novembra u Briselu, govoriti o porastu tenzija na Zapadnom Balkanu.

Blinken će, također, predstavljati Sjedinjene Američke Države na sastanku Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE) u Skoplju.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je ranije, tokom posjete Kosovu 20. novembra, govorio o mogućnosti trajnijeg povećanja prisustva NATO-a na Kosovu i obećao da će zapadna vojna alijansa učiniti sve da održi mir u regiji Zapadnog Balkana.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada