Gradonačelnica Sarajeva: Kabiri poslao prijeteći paket, reagovala policija

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić Londrc objavila je fotografije paketa koji je na adresu Vijećnice poslao predsjednik Abraham grupe i izvršni direktor mostarskog Aluminija.

Paket koji je na adresu Vijećnice poslao Amir Gross Kabiri (Facebook)

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić Londrc objavila je fotografije paketa koji je na adresu Vijećnice poslao predsjednik Abraham grupe i izvršni direktor mostarskog Aluminija Amir Gross Kabiri.

„Na adresu Vijećnice danas je stigao paket Amira Gross Kabirija naslovljen na mene lično koji podmuklim metodama nastavlja svoje pritiske i prijetnje“, kazala je gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić Londrc.

Ona je potvrdila kako su na licu mjesta policijski službenici MUP-a KS koji sprovode istražne radnje.

„Želim ovom prilikom da se zahvalim FUP-u i MUP-u KS koji su koordinisano reagovali odmah. Svoju prijavu protiv Amira Grossa Kabirija upotpunit ću pošiljkom koju sam zaprimila. Vjerujem u pravnu državu Bosnu i Hercegovinu i bilo kakvi pokušaji zastrašivanja neće me uplašiti. Ja sam gradonačelnica grada koji je izdržao opsadu i moja je obaveza, prema građanima ovog herojskog grada, da ne pokleknem pred prijetnjama“, poručila je gradonačelnica Sarajeva.

‘Žrtva svakodnevnog uznemiravanja’

Podsjetimo, gradonačelnica Sarajeva je na društvenim mrežama u srijedu navečer objavila kako je Federalnoj upravI policije (FUP) podnijela prijavu protiv Amira Gross Kabirija.

Ona je navela u objavi na Facebooku kako je bila „primorana“ na taj korak jer je „već nekoliko mjeseci žrtva konstantnog i skoro svakodnevnog uznemiravanja od strane pomenute osobe“. Karić Londrc ističe kako je kao gradonačelnica uradila sve što može protiv svake vrste nasilja, „posebno nad ženama, ali postala sam žrtva istog“.

„Meta ovog čovjeka postala sam onog trenutka kada nisam dozvolila da se za potrebe obilježavanja Dana države Izrael prekrije ploča na Vijećnici te na još nekoliko zahtjeva koje sam smatrala provokativnim, iako sam sve ostalo bila spremna ustupiti. Napadi su postali brutalniji u trenutku kada sam javno osudila ubijanje nedužnih civila u Palestini, ali i ubijanje nedužnih civila u Izraelu“, ističe čelnica Sarajeva.

Poticanje na provokacije

Ona nastavlja kako od toga dana Amir Gross Kabiri „što javno, što tajno, u inbox mojih društvenih mreža šalje fotografije ubijene djece, optužuje me da podržavam Hamas, osuđuje moju osudu ubijanja nedužnih u Gazi“.

„Svojim objavama motiviše i poziva svoje pristalice da rade isto što i on. Videa i fotografije brutalnih ubistava i zlostavljanja dijeli i šalje meni lično uz poruke koje sam shvatila kao prijetnju po sigurnost ne samo mene lično, već i moje porodice, poručujući mi u njima da će mi ‘historija suditi vrlo brzo’, te da mi se moji stavovi ‘neće oprostiti'“.

Gradonačelnica Sarajeva navodi kako nije imala namjeru reagirati na ovaj način, ali se nakon sve učestalijih poruka Kabirija osjećala „ugroženo, uplašeno, najviše za moje trogodišnje dijete, te sam podnijela prijavu“.

„Pored prijave Federalnoj upravi policije, podnijeću i tužbu za klevetu“, navodi čelnica Sarajeva Karić Londrc uz zahvalu stručnim osobama iz FUP-a koji su postupili „profesionalno i u domenu svojih mogućnosti poduzeli sve potrebne radnje“.

Podrška jevrejskih organizacija

Predstavnici Jevrejske zajednice i jevrejskih  udruženja i organizacija razgovarali su u četvrtak ujutro sa gradonačelnicom Sarajeva Benjaminom Karić Londrc, te iskazali joj podršku u njenom radu dan nakon što je ona podnijela prijavu Federalnoj upravi policije (FUP) protiv Amira Gross Kabirija.

Informaciju o današnjem sastanku objavila je gradonačelnica bh. prijestolnice na svom profilu, a uz nju se na fotografiji vide predsjednik Jevrejske zajednice u BiH Jakob Finci, glavna tajnica Jevrejske zajednice u BiH Elma Softić-Kaunitz, predsjednik Jevrejske zajednice u Sarajevu Boris Kožemjakin, hazan Jevrejske zajednice u Sarajevu Igor Kožemjakin i prvi čovjek jevrejske humanitarne organizacije La Benevolencija Vladimir Andrle.

„Kad kažem da je čast i privilegija biti na čelu glavnog grada zaista to mislim jer ne postoji grad sličan našem Sarajevu. Nakon što sam sinoć objavila neprijatnosti kojima sam izložena u posljednje vrijeme, jutros sam prve na vratima mog kabineta dočekala predstavnike Jevrejske općine Sarajevo i La Benevolencije koji su došli da mi daju svoju podršku“, navela je gradonačelnica na Facebooku.

„Upravo ta podrška mi je jasan pokazatelj da sam bez razloga meta i da mi se pokušava pripisati sve ono što ne liči na mene ni na grad na čijem sam čelu. Puno mi znače riječi ljudi čije je djelovanje nemjerljivo važno i potrebno našoj zajednici. Zato dragi moji, Jevrejska Opština Sarajevo i La Benevolencija, od srca hvala.“

Kabirijeve objave na mrežama

Kabiri je nešto ranije na svome profilu na mreži X naveo kako gradonačelnica Sarajeva „odbija javno osuditi zločine od 7. oktobra“ i kako ona „podržava terorističku organizaciju koja je počinila zločine protiv čovječnosti“.

Dalje piše kako Karić Londrc „nastavlja poticati i potpiricati mržnju i antisemitizam“, te kako joj „historija ovo neće zaboraviti“.

Kabiri je također objavio fotografiju gradonačelnice Sarajeva sa predsjednikom Izraela Isaacom Herzogom uz poruku: “Uoči izborne godine. Pitam se šta će njeni glasači reći nakon što vide ovu sliku”.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada