Schallenberg: EU ne treba favorizirati Ukrajinu u odnosu na Balkan

Lideri Evropske unije ne bi trebali favorizirati Ukrajinu u odnosu na Zapadni Balkan kada budu odlučivali o početku pristupnih pregovora, kaže ministar vanjskih poslova Austrije.

Čelnici Unije trebaju tretirati BiH ravnopravno s Ukrajinom, rekao je Alexander Schallenberg (Reuters)

Lideri Evropske unije ne bi trebali favorizirati Ukrajinu u odnosu na Zapadni Balkan kada sljedećeg mjeseca budu odlučivali o početku pristupnih pregovora, izjavio je ministar vanjskih poslova Austrije Alexander Schallenberg.

U intervjuu za Financial Times (FT), govoreći o zastoju pristupnih pregovora sa Srbijom, ocijenio da se “ništa ne pomjera za narod Srbije” i da se prvi put desilo da ankete pokazuju da u Srbiji većina stanovnika ne podržava EU, što bi Briselu trebalo predstavljati “alarm”, prenosi Tanjug.

“To bi nam trebao biti alarm. Gubimo ih”, rekao je Schallenberg govoreći o rezultatima anketa u Srbiji.

Lideri EU-a odluči će na samitu sredinom decembra da li će formalno odobriti početak pristupnih pregovora s Ukrajinom i Moldavijom.

Schallenberg je kazao da bi bila “geopolitička katastrofa” ako Evropska komisija posmatra Zapadni Balkan kroz “lupu”, a Kijev “kroz ružičaste naočale”.

Lideri EU-a trebaju tretirati Bosnu i Hercegovinu ravnopravno s Ukrajinom kada se radi o pregovorima o pristupanju bloku i ne trebaju favorizirati Kijev u odnosu na Zapadni Balkan kada budu odlučivali o otvaranju pristupnih pregovora, izjavio je ministar vanjskih poslova Austrije.

Važno je jačanje stabilnosti

“Ne možete određenu grupu usmjeriti u brzu traku, a ostale u sporu”, rekao je on.

Schallenberg je naglasio da je ključno da se i Bosna i Hercegovina i Ukrajina “usidre u orbitu EU-a”, radi borbe protiv “ruskog utjecaja”.

Prema njegovim riječima, jednako je važno jačanje stabilnosti u istočnoj i jugoistočnoj Evropi.

Na pitanje da li Austrija razmatra da stavi veto na pristupne pregovore s Ukrajinom ukoliko i Bosna i Hercegovina ne dobije zeleno svjetlo za razgovore, Schallenberg je napomenuo da diskusije “već idu u pravom smjeru”.

“Ali … hajde da ne stvaramo problem u regiji koja čeka 20 godina i da im dajemo još jednu prepreku [da je preskoče]. Kao što je albanski premijer Edi Rama rekao, ako ga dobro citiram, da li je potrebno da počnemo rat na Balkanu da bismo dobili vašu pažnju?”, kazao je Schallenberg.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada