KFOR izveo vježbu ‘Zlatna sablja’ za kontrolu nereda i mase

Regionalna komanda Zapad u kampu Novo Selo izvela je vježbu kako bi testirala postignuti nivo obučenosti i procedure za raspoređivanje jedinica u izvođenju operacije kontrole nereda i mase.

Vježbi je prisustvovao i komandant KFOR-a, general-major Ozkan Ulutas (Foto: NATO Kosovo Force/Facebook)

Regionalna komanda Zapad KFOR-a je u kampu Novo Selo izvela vježbu “Zlatna sablja”, kako bi testirala postignuti nivo obučenosti i procedure za raspoređivanje jedinica u izvođenju operacije kontrole nereda i mase (CRC).

Vježbi je prisustvovao i komandant KFOR-a, general-major Ozkan Ulutas, naveo je KFOR na Facebooku, prenosi Tanjug.

 

 

‘KFOR fokusiran na primjenu mandata’

Jedinice u opremi za razbijanje pobuna, sastavljene od italijanskih, albanskih, austrijskih i moldavskih vodova, bile su raspoređene na terenu, u bliskoj saradnji a turskim snagama iz Regionalne komande Istok, mađarskim snagama iz Kosovskog taktičkog rezervnog bataljona (KTR BN) i karabinjerima iz Multinacionalne specijalizirane jedinice (MSU).

“KFOR ostaje u potpunosti fokusiran na svakodnevnu primjenu svog mandata – zasnovanog na Rezoluciji 1244 Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda iz 1999. godine – da osigura bezbjedno i sigurno okruženje za sve ljude koji žive na Kosovu i slobodu kretanja”, navodi se u saopćenju.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada