Stoltenberg: Na Zapadnom Balkanu ne postoji direktna vojna prijetnja

Prvi čovjek najvećeg vojnog saveza u svijetu kaže da je regija Zapadnog Balkana strateški važna za Alijansu.

Jens Stoltenberg: Moramo stabilizirati susjedstvo NATO-a, jer smo samim tim i mi sigurniji (Reuters)

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je u srijedu da je tokom posjete zemljama Zapadnog Balkana uočio da postoje separatističke tendencije u Bosni i Hercegovini, krhka sigurnosna situacija na Kosovu i zastoj u normalizaciji odnosa Srbije i Kosova.

Na konferenciji za novinare s liderima zemalja Zapadnog Balkana koje su i članice NATO-a u Skoplju, rekao je da bi stabilnost trebala biti osnovna težnja zemalja u regiji, prenosi Tanjug.

“Ova regija je strateški važna za NATO, ali postoje razlozi za zabrinutost u posljednje vrijeme“, kazao je Stoltenberg.

“Vrijeme je da se prevaziđu lokalni konflikti, kao i da prestane rat u Ukrajini.”

Na zajedničkoj konferenciji za novinare s hrvatskim predsjednikom Zoranom Milanovićem, albanskim premijerom Edijem Ramom i domaćinom, makedonskim premijerom Dimitrom Kovačevskim, generalni sekretar Alijanse je pohvalio Sjevernu Makedoniju kao validnu članicu NATO-a i primjer uspješnog multietničkog društva na Zapadnom Balkanu.

“U Sjevernoj Makedoniji sve etničke zajednici žive u mirnom suživotu, što doprinosi stabilnosti i prosperitetu cijelog društva”, rekao je Stoltenberg.

Stabilnost na Balkanu među ciljevima Alijanse

Ukazao je da su u godini kada NATO obilježava 75-godišnjicu postojanja primarni ciljevi Alijanse jačanje strateških potencijala NATO-a, postizanje mira u Ukrajini te stabilnost na Zapadnom Balkanu.

Istakao je da na Zapadnom Balkanu ne postoji “direktna vojna prijetnja“, ali i naveo da postoji povećana pažnja usmjerena ka regiji.

“Vidimo da je povećana pažnja uglavnom ka Kosovu, kao i u Bosni i Hercegovini, ali ne vidimo nikakvu direktnu vojnu prijetnju. Zabrinuti smo zbog razvoja pojedinih događaja u pogrešnom smjeru, ali istovremeno, potrebno je shvatiti snagu i značaj NATO-a. Ovdje smo prisutni mnogo godina. Imamo nekoliko saveznika, na Kosovu smo povećali prisustvo s još oko 1.000 vojnika, još više naoružanih”, rekao je Stoltenberg i dodao da NATO pažljivo prati situaciju u regiji.

Istakao je da Alijansa čini ono što je potrebno saveznicima.

“Moramo stabilizirati susjedstvo NATO-a, jer smo samim tim i mi sigurniji. Zato sam i razgovarao s liderima regije, to nam pomaže da dobijemo bolje zajedničko razumijevanje sigurnosne situacije. Na Zapadnom Balkanu imamo historijsko prisustvo i zato je ovaj sastanak bio važan”, kazao je prvi čovjek NATO-a.

Izvor: Agencije