Schmidt: BiH kao država ne smije biti prazna ljuštura, treba jačati institucije

Međunarodna zajednica ima instrumente za otklanjanje prijetnji, ali nova rješenja za budućnost BiH treba tražiti dogovorom, rekao je visoki predstavnik u BiH.

Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Christian Schmidt (Armin Durgut/PIXSELL)
Christian Schmidt: BiH mora biti multietnička država svih njenih građana (Armin Durgut / PIXSELL)

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt izjavio je u srijedu kako se ne može dopustiti da ta država postane “prazna ljuštura”, ističući kako se njene institucije moraju jačati te da istovremeno treba raditi na jačanju demokratskih temelja na kojima funkcionira.

Na skupu u Sarajevu održanom povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine, koji se obilježava 25. novembra, u znak sjećanja na zasjedanje ZAVNOBiH-a iz 1943. godine u Mrkonji-Gradu, kada je obnovljena bosanskohercegovačka državnost kao federalne jedinice u sastavu Jugoslavije, kazao je kako se na tim temeljima može i treba jačati današnja Bosna i Hercegovina.

Rekao je kako je bit poruke poslane 1943. godine jednakost za sve narode koji u Bosni i Hercegovini žive stoljećima, prenosi Hina.

“To je bit onoga što Bosna i Hercegovina jeste i, unatoč svemu što se dogodilo, to je bit svega onoga što ona mora biti kao multietnička država svih njenih građana”, kazao je Schmidt.

Destruktivni napadi na Ustav BiH

Ocijenio je kako je Dejtonski sporazum, koji je parafiran prije 28 godina, dokument koji je također dao veliki doprinos državnosti i razvoju Bosne i Hercegovine, postavivši kao zajednički cilj jačanje suvereniteta države, njenih institucija i ekonomije te vladavine prava.

“Ne možemo definirati državnost Bosne i Hercegovine kao neku vrstu prazne ljušture”, rekao je Schmidt.

Upozorio je kako su sada na djelu krajnje destruktivni napadi na Ustav Bosne i Hercegovine, koje predvode osobe poput predsjednika bh. entiteta Republika Srpska Milorada Dodika, a posebno opasnim smatra napade na Ustavni sud Bosne i Hercegovine i na pravosudna tijela.

Međunarodna zajednica i dalje ima na raspolaganju instrumente za otklanjanje takvih prijetnji, no dogovorom treba tražiti nova rješenja za budućnost Bosne i Hercegovine, čiji se opstanak ne smije dovoditi u pitanje, kazao je.

Budućnost Bosne i Hercegovine je u dogovoru kojim će se izbjeći bilo čija dominacija te u jačanju demokratskih institucija u skladu s vrijednostima na kojima se temelji Evropska unija, smatra Schmidt.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada