Stoltenberg: Odgovorni za napad u Banjskoj moraju biti izvedeni pred lice pravde

Gomilanje snaga Vojske Srbije blizu granice s Kosovom ne bi doprinijelo poboljšanju situacije, rekao je generalni sekretar NATO-a u Beogradu.

Dijalogu pod okriljem Evropske unije je jedini put ka trajnom miru i stabilnosti, poručio je Jens Stoltenberg (Sava Radovanović / Tanjug)

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je u utorak kako je nasilje poput onog u selu Banjska na sjeveru Kosova nedopustivo i da počinioci moraju biti izvedeni pred lice pravde, kao i da KFOR nije organ koji provodi zakon.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon sastanka s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu, Stoltenberg je rekao da NATO “pozdravlja što je Srbija spremna da sarađuje u tim zalaganjima”.

“Neki pripadnici NATO-a bili su na udaru napada u maju [u sukobima lokalnih Srba i KFOR-a], u septembru smo vidjeli još jedno izbijanje nasilja na Kosovu. Nakon tog nasilja [u Banjskoj] NATO je rasporedio dodatnih 1.000 vojnika i teško naoružanje na Kosovu. To je najveće povećanje kontingenta NATO-a u posljednjem desetljeću i pokazuje da je NATO spreman da očuva mir”, kazao je Stoltenberg, prenosi Beta.

Stoltenberg, koji je u Beograd došao iz Prištine, u sklopu turneje po Zapadnom Balkanu, pozdravio je blisku koordinaciju između Vojske Srbije i KFOR-a, navodeći da je to “važno za blagovremenu razmjenu informacija kako bi se izbjegli bilo kakvi nesporazumi”.

Dijalog je put ka miru i sigurnosti

“Pozivam sve strane da smanje tenzije i da se suzdrže od eskalatornih poteza. Rekao sam predsjedniku Vučiću da gomilanje snaga Vojske Srbije blizu granice [s Kosovom] ne bi doprinijelo poboljšanju situacije”, naveo je Stoltenberg.

Ponovio je da podržava formiranje zajednice opština sa srpskom većinom, uz ocjenu da bi to bio “ključ za normalizaciju odnosa”.

“Pozivam Srbiju i Kosovo da se angažiraju u dijalogu pod okriljem Evropske unije, to je jedini put ka trajnom miru i stabilnosti”, rekao je Stoltenberg.

Vučić je kazao kako “ćemo se u budućnosti truditi da imamo najbolju moguću komunikaciju sa NATO”.

“Razgovarali smo o svim važnim pitanjima više od jednog i po sata i i za nas je važno, što je rekao Stoltenberg, i što mogu da potvrdim, saradnja sa NATO-om i KFOR-om, u nadi da ćemo koliko toliko osigurati bezbednost za srpski narod na Kosovu”, rekao je Vučić.

Izvor: Agencije