Stoltenberg nakon sastanka sa Osmani: Dijalogom sačuvati mir i sigurnost

Učinit ćemo ono što je neophodno da održimo sigurno okruženje i slobodno kretanje za sve ljude na Kosovu, poručio je generalni sekretar NATO-a.

Stoltenberg na Kosovu boravi u okviru balkanske turneje (Anadolija)

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg poručio je nakon sastanka sa predsjednicom Kosova Vjosom Osmani da NATO podržava dijalog Kosova i Srbije, “jer se samo dijalogom mogu sačuvati mir i sigurnost”.

Stoltenberg je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Osmani kazao da su napadi na vojnike KFOR-a u maju u Zvečanu, kao i nasilni napad od 24. septembra u Banjskoj u kojem je ubijen kosovski policajac, nedopustivi, te da počinioci moraju odgovarati, prenosi Anadolija.

On je kazao da je nakon tog napada NATO brzo reagovao i doveo 1.000 trupa na Kosovo, kao pojačanje KFOR-u. Također je poslato teže naoružanje i pojačane su patrole na sjeveru.

“Učinit ćemo ono što je neophodno da održimo sigurno okruženje i slobodno kretanje za sve ljude na Kosovu. O stabilnosti u regionu odlučuju sve strane koje moraju da izaberu diplomatiju u odnosu na nasilje i da održe postojeće obaveze“, naglasio je Stoltenberg.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg i predsjednica Kosova Vjosa Osmani (Anadolija)

Generalni sekretar NATO-a je kazao da pozdravlja najnoviji prijedlog evropskog statuta za formiranje zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu (ZSO), kao važan i ključan korak ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije.

‘Neophodno kazniti Srbiju’

Osmani je izjavila da je napad u Banjskoj bio “čin agresije Srbije nad Kosovom”. Ona je kazala da Srbija, umjesto da isporuči Kosovu počinioce tog napada, nastavlja da organizuje takve grupe. Prema njenim riječima, potrebno je Srbiju kazniti kako se tako nešto ne bi ponovilo.

“Ako Srbija ne bude suočena sa nikakvim mjerama za ove kontinuirane napade, to će za nju biti novi podsticaj da se ponovo napadne Kosovo i destabilizuje region. U tom kontekstu je ključna uloga NATO-a i KFOR-a u sprečavanju destabilizacije, ne samo na Kosovu, jer Srbija ostaje stalna prijetnja miru i stabilnosti u ijcelom našem regionu”, istakla je Osmani.

Dodala je da je Kosovo spremno da sarađuje sa KFOR-om, jer su Kosovo i NATO na istoj strani. Istakla je da je za Kosova učlanjenje u NATO od egzistencijane važnosti.

Stoltenberg se sastao i sa premijerom Albinom Kurtijem, a posjetit će i kamp KFOR-a “Nothing Hill” kod Leposavića, gdje će se sastati sa komandantom KFOR-a, general-majorom Ozkanom Ulutasem i obratiti se vojnicima. Stoltenberg na Kosovu boravi u okviru balkanske turneje.

Izvor: Agencije