Hrvatski diplomata proglašen nepoželjnim u Srbiji

Ministarstvo vanjskih poslova Srbije je diplomatsku notu uručilo i hrvatskom ambasadoru Hidajetu Biščeviću.

Ministarstvo vanjskih poslova Srbije nije navelo više detalja (EPA)

Ministarstvo vanjskih poslova Srbije proglasilo je nepoželjnom osobom prvog sekretara hrvatske ambasade u Srbiji Hrvoja Šnajdera jer je “grubo izašao iz okvira diplomatskih normi”, saopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova Srbije, ne navodeći više detalja.

“Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije je 20. novembra 2023. godine donelo odluku da, u skladu s člankom 9. Bečke konvencije koja reguliše diplomatske odnose, proglasi Hrvoja Šnajdera, prvog sekretara u Ambasadi Republike Hrvatske u Beogradu, za personu non grata“, navodi se u saopćenju, prenosi Hina.

Član 9. Bečke konvencije o diplomatskim odnosima kaže da “država primateljica može u svako doba i bez obaveze obrazlaganja svoje odluke obavijestiti državu pošiljateljicu da je šef ili bilo koji drugi član diplomatskog osoblja misije persona non grata.”

Diplomatska nota uručena i hrvatskom ambasadoru

Tokom profesionalnog angažmana u Srbiji Šnajder je, kako navodi Ministarstvo vanjskih poslova Srbije, “grubo izašao iz okvira diplomatskih normi” i prekršio Bečku konvenciju, a tim povodom diplomatska nota uručena je hrvatskom ambasadoru Hidajetu Biščeviću.

Ministarstvo vanjskih poslova Srbije naglašava da “žali zbog postupanja navedenog diplomate u proteklom periodu koje ne doprinosi unapređenju bilateralnih odnosa Republike Srbije i Republike Hrvatske, dobrosusjedskoj saradnji i sveukupnom podizanju nivoa mira i stabilnosti u regionu”.

Ministarstvo vanjskih poslova Srbije također “izražava očekivanje da će Republika Srbija i Republika Hrvatska zajednički raditi na izgradnji međusobnog povjerenja, a u cilju ostvarenja zajedničke evropske budućnosti”.

Hrvatska izrazila žaljenje

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova izrazilo je žaljenje zbog odluke Republike Srbije da prvog sekretara u Ambasadi Republike Hrvatske u Beogradu proglasi personom non grata.

“U potpunosti odbacujemo osnovu za protjerivanje akreditiranog hrvatskog diplomata. Navedena odluka Republike Srbije predstavlja korak prema pogoršanju međusobnih odnosa, kao i daljnjoj destabilizaciji osjetljivih regionalnih političko-sigurnosnih prilika u vrijeme kada je stabilnost na jugoistoku Europe od iznimne važnosti za cijelu Europu”, saopćilo je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Hrvatske.

“Zabrinjava nas što protjerivanje hrvatskog diplomata predstavlja dodatni pritisak na djelatnike hrvatskog veleposlanstva u Beogradu, koji se osobito manifestira u predizborno vrijeme u Republici Srbiji. S tim u vezi, izražavamo žaljenje što se anticipirana eskalacija odnosa od strane Republike Srbije u ovo vrijeme realizirala drastičnom odlukom o protjerivanju diplomata”, dodaju u saopćenju.

Također navode da Ministarstvo vanjskih i europskih poslova zadržava pravo odgovoriti na ovaj potez “u vrijeme i na način koji odabere”.

Izvor: Agencije