Stoltenberg u posjeti Sarajevu: NATO ostaje garant sigurnosti BiH

Generalni sekretar Alijanse se sastao s članovima bh. Predsjedništva, predsjedavajućom Vijeća ministara i visokim predstavnikom u BiH te će posjetiti NATO štab u Sarajevu.

Jens Stoltenberg se u ponedjeljak susreo s predsjedavajućom Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjanom Krišto (Anadolija)

NATO ostaje posvećen pružanju podrške Bosni i Hercegovini na njenom euroatlantskom putu, a svaka zemlja ima pravo izabrati svoje sigurnosne aranžmane, poručio je u ponedjeljak generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

Šef NATO-a održao je sastanak s predsjedavajućom Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjanom Krišto, nakon što je u nedjelju navečer srigao u posjetu Sarajevu.

“Razgovarali smo o sigurnosnoj situaciji u Bosni i Hercegovini i regiji. Saveznici snažno podržavaju suverenitet i teritorijalni integritet vaše zemlje. Zabrinuti smo zbog secesionističke retorike i vanjskih utjecaja, posebno Rusije. Ovo prijeti da potkopa stabilnost i oslabi reforme. Svi lideri moraju raditi na jedinstvu i napretku. Nama je izuzetno važno i predani smo situaciji u ovoj regiji. NATO je godinama predan stabilnosti u vašoj državi”, rekao je Stoltenberg na konferenciji za novinare nakon sastanka s Krišto, prenosi Anadolija.

Poručio je da NATO i saveznici ostaju i dalje predani mirovnoj misiji EUFOR-a u Bosni i Hercegovini.

‘Podrška reformskim nastojanjima BiH’

“Stoga produbljujemo našu saradnju i naš politički dijalog i praktičnu saradnju. NATO štab u Sarajevu pruža podršku misiji Evropske unije Althea. NATO i saveznici ostaju predani uspjehu te misije i pozdravljamo odluku Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda o produženja misije”, dodao je.

Stoltenberg je naglasio da NATO snažno podržava reformska nastojanja Bosne i Hercegovine.

“To će ojačati vaše sposobnosti u odgovoru na prirodne i druge katastrofe i cyber odbranu. NATO ostaje posvećen pružanju podrške Bosni i Hercegovini na euroatlantskom putu. Svaka zemlja ima pravo izabrati svoje sigurnosne aranžmane bez miješanja sa strane. Posebno želim pohvaliti Bosnu i Hercegovinu na uspjesima koje je postigla na putu prema EU”, kazao je Stoltenberg.

Krišto je rekla da “ćemo mi i dalje u Bosni i Hercegovini aktivno raditi na postizanju konsenzusa oko svih pitanja kada je u pitanju suradnja BiH i NATO-a”.

“To je naša obveza, a i sve ono što imamo i čemu težimo jeste osiguranje mira, stabilnosti, sigurnosti i prosperiteta u BiH, a i u cijeloj regiji, izjavila je.

Generalni sekretar Alijanse se sastao i s visokim predstavnikom međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christianom Schmidtom, a kasnije će posjetiti sjedište NATO štaba u Sarajevu.

Stoltenberg je dao punu podršku Schmidtu, a to je učinio dok ga napadaju vlasti bh. entiteta Republika Srpska koje, uz odršku Rusije, pokušavaju osporiti zakonitost Schmidtovog imenovanja na sadašnju dužnost.

“Potrebna nam je podrška EU-a i NATO-a u provedbi mandata”, kazao je Schmidt.

Stoltenberg je svojim susretom sa Schmidtom jasno pokazao kako odbacuje tvrdnje iz RS-a, a saradnju s Uredom visokog predstavnika (OHR) opisao je izvrsnom, najavivši kako će tako i ostati.

Svaki pokušaj potkopavanja vaše pozicije vodi BiH unatrag”, kazao je Stoltenberg pred Schmidtom.

Stoltenberg se u nedjelju, po dolasku u Bosnu i Hercegovinu, susreo s članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine tokom radne večere.

Posjeta Kosovu, Sjevernoj Makedoniji i Srbiji

Kako je saopćeno iz kabineta člana bh. Predsjedništva Denisa Bećirovića, on se zahvalio generalnom sekretaru na prihvatanju poziva da u 2023. godini posjeti Bosnu i Hercegovinu, kao i na iskrenoj podršci zemlji njenom putu ka punopravnom članstvu u EU i NATO-u.

Bećirović je poručio da u vezi pitanja kretanja države Bosne i Hercegovine ka punopravnom članstvu u NATO-u nema nikakve dileme i da to piše u Zakonu o odbrani Bosne i Hercegovine, u Članu 84.

Također je rekao da je Bosna i Hercegovina spremna dati doprinos kolektivnoj sigurnosti i stabilnosti u Evropi i svijetu.

Naglasio je da je vanjska politika Bosne i Hercegovine usmjerena ka očuvanju i unapređenju trajnog mira, sigurnosti i stabilnog demokratskog i sveukupnog državnog razvoja i doprinosu međunarodnom miru i sigurnosti.

U saopćenju se navodi da je Bećirović upoznao Stoltenberga s trenutnom situacijom u Bosni i Hercegovini i napadu organa vlasti bh. entiteta Republika Srpska na ustavni poredak zemlje.

Bećirović je kazao da je važno zaustaviti rušenje ustavnog poretka, kako bi se država Bosna i Hercegovina mogla posvetiti EU i NATO integracijama.

Nakon Bosne i Hercegovine, generalni sekretar NATO-a će u ponedjeljak poslije podne otputovati na Kosovo, a predviđene su i posjete Srbiji i Sjevernoj Makedoniji.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada