Bh. državljani evakuisani iz Pojasa Gaze doputovali u Sarajevo

Državljani Bosne i Hercegovine koji su evakuisani iz Pojasa Gaze doputovali su na Međunarodni aerodrom Sarajevo gdje su ih dočekali članovi porodica.

Državljani BiH koji su evakuisani iz Pojasa Gaze doputovali su na Međunarodni aerodrom Sarajevo (Anadolija)

Druga grupa od 11 bosanskohercegovačkih državljana i njihovih srodnika, koji su evakuisani iz Pojasa Gaze, doputovala je večeras u Sarajevo, nakon što su nedavno evakuisani iz blokirane palestinske enklave koja je od 7. oktobra pod žestokim izraelskim napadima.

Evakuisani bh. državljani i njihovi srodnici danas su iz Kaira stigli u Istanbul, odakle su avionom Turkish Airlinesa stigli na Međunarodni aerodrom Sarajevo, nekoliko sati nakon što je u glavni grad BiH sletjela i prva grupa od 26 državljana BiH i njihovih srodnika, prenosi Anadolija.

Evakuacija bh. državljana iz Gaze i njihovih srodnika omogućena je uz posredstvo Katara, a njihov dolazak ranije je odobrilo Vijeće ministara Bosne i Hercegovine.

Bh. državljani i njihovi palestinski srodnici kažu da su u Gazi ostavili razrušene domove, ali da zahvalni dolaze u Bosnu i Hercegovinu.

“Nema tamo nijedno sigurno mjesto. Srušena mi je kuća, a bolnica mog kolege koji je ovdje završio medicinu bombardovana je i on je poginuo. Oni ne biraju, ni djecu, ni žene ni doktore”, rekao je Jamal Mosleh.

(Anadolija)

“Živim u gradu Bejt Lahija između granice s Izraelom, to nije daleko, oko 700 metara. Odatle smo došli i nakon pet dana, bilo nam je teško, stjerali su nas prema jugu Gaze. Moja porodica je hvala Bogu bila sa mnom u školama. Moja supruga će doći, moje kćerke i unučad, sve je uredu hvala Bogu”, rekao je Semir Al-Barawi.

Ministar za raseljene osobe i izbjeglice Sevlid Hurtić poručio je da će im biti osiguran smještaj.

“Svi ljudi će za početak biti smješteni u Salakovcu, njih 37. Obezbjeđena im je hrana, spavanje, garderoba, ljekarska pomoć. Vidjeli ste da ima dosta djece, imamo već ljude koji će pregledati djecu, razgovarati sa njima pojedinačno, tu su stručnjaci da vidimo kakva je situacija sa svakim od njih”, rekao je Hurtić.

Finansijska podrška Katara

Troškove njihovog putovanja prema Bosni i Hercegovini snosi Država Katar, kako je ranije najavljeno iz Ambasade ove zaljevske zemlje u Sarajevu.

(Anadolija)

Evakuacija nositelja stranih državljanstava dio je humanitarnih napora Države Katar i njene bliske saradnje s bratskim i prijateljskim zemljama u evakuaciji osoba koje žele napustiti Gazu, navodi se.

U ove aktivnosti bio je uključen i ambasador Katara u Bosni i Hercegovini Meshaal Ali Mohammad Abdullah Al-Attiyah kojem je zbog toga 15. novembra riječi zahvalnosti uputila i Palestinska zajednica u Bosni i Hercegovini.

Zvanična Doha, pored spomenutih troškova putovanja prema Bosni i Hercegovini, snosila je i troškove smještaja bh. državljana u Kairu.

Državljani Bosne i Hercegovine izrazili su zahvalnost Kataru za pomoć u teškim trenucima kroz koje su prošli.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada