Stoltenberg od 19. do 22. novembra u posjeti Zapadnom Balkanu

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg posjetit će od 19. do 22. novembra Bosnu i Hercegovinu, Kosovo, Srbiju i Sjevernu Makedoniju i razgovarati sa njihovim najvišim zvaničnicima.

Stoltenberg će se u srijedu, 22. novembra, sastati sa liderima članica NATO-a iz regije (Reuters)

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg posjetit će od 19. do 22. novembra Bosnu i Hercegovinu, Kosovo, Srbiju i Sjevernu Makedoniju i razgovarati sa njihovim najvišim zvaničnicima, saopštila je alijansa.

Posjetu Zapadnom Balkanu Stoltenberg počinje u nedjelju u Sarajevu, radnom večerom sa članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine, prenosi Beta.

Dan kasnije, 20. novembra, Stoltenberg će se sastati sa Visokim predstavnikom za BiH Christianom Schmidtom i predsjedavajućom Vijeća ministara BiH Borjanom Krišto, a posjetit će i sjedište NATO-a u Sarajevu, gdje će razgovarati sa vojnim liderima i predstavnicima međunarodne zajednice.

Stoltenberg će istog dana otputovati u Prištinu, gdje će razgovarati sa predsjednicom i premijerom Kosova, Vjosom Osmani-Sadriju i Albinom Kurtijem.

On će na Kosovu također posjetiti kamp Nothing Hill misije KFOR, gdje će razgovarati sa komandantom te misije predvođene NATO-om Ozkanom Ulutasom i obratiti se vojnicima.

Stoltenberg će se sastati i sa direktorom Savjetodavnog tima NATO-u za vezu Ralfom Peterom Hammersteinom.

NATO članice iz regije

Iz Prištine Stoltenberg u utorak dolazi u Beograd, gdje će odvojeno razgovarati sa predsjednikom i premijerkom Srbije, Aleksandrom Vučićem i Anom Brnabić.

On će se u Beogradu sastati i sa srbijanskim naučnicima koji će mu predstaviti tehnologiju razvijenu u okviru programa NATO-a Nauka za mir i sigurnost.

Čelnik NATO-a iz Beograda putuje u Skoplje, gdje će 21. novembra odvojeno razgovarati sa predsjednikom i premijerom Sjeverne Makedonije, Stevom Pendarovskim i Dimitrom Kovačevskim.

On će se u Skoplju sastati i sa predsjednikom Sobranja Talatom Xhaferijem i održat će govor u parlamentu.

U srijedu, 22. novembra, Stoltenberg će se sastati sa liderima članica NATO-a iz regije. Na taj sastanak su pozvani premijeri Slovenije, Crne Gore i Albanije, Robert Golob, Milojko Spajić i Edi Rama, i predsjednik Hrvatske Zoran Milanović.

Izvor: Agencije