Hrvatska dobila prvi borbeni avion Rafale jednosjed

Riječ je o višenamjenskom borbenom avionu od ukupno 12 koliko ih je hrvatska naručila od francuskog proizvođača Dassault Aviation.

Hrvatska je do sada preuzela dva Rafale aviona dvosjeda i jedan jednosjed (Twitter/Ministarstvo obrane Republike Hrvatske)

Primopredaja trećeg višenamjenskog borbenog aviona Rafale, od ukupno njih 12, održana je u petak u Francuskoj, čime je Hrvatska dobila prvi Rafale jednosjed, izvijestilo je Ministarstvo obrane.

Riječ je o višenamjenskom borbenom avionu 4.5+ generacije francuskog proizvođača Dassault Aviation, koje Hrvatska nabavlja od Francuske za potrebe Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, stoji u saopćenju Ministarstva obrane.

“Ovo je velik dan, prije svega za pilote Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i naše zrakoplovne tehničare, a onda i za cijeli hrvatski narod. Prva tri čuvara hrvatskog neba u vlasništvu su Republike Hrvatske i to upravo uoči dana koji nas poziva na zajednički nacionalni ponos i dostojanstvo: uoči Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje”, rekao je potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić.

Hrvatska je do sada preuzela dva aviona dvosjeda, piše Hina. Primopredaja prvog aviona Rafale održana je 2. oktobra u bazi francuskog ratnog zrakoplovstva Mont-de-Marsan u Francuskoj.

Krajem ove godine predviđa se primopredaja još četiri aviona.

Tokom 2024. i početkom 2025. također će preuzeti po četiri aviona, a u tom će se periodu i postepeno isporučivati njihova prateća oprema, navodi resorno ministarstvo.

Izvor: Agencije