Vlada Albanije za provedbu spornog sporazuma s Italijom

O prijedlogu zakona će se raspravljati i glasati u parlamentu Albanije u kojem Ramini vladajući socijalisti imaju 74 od ukupno 140 zastupničkih mjesta.

Albanija će prema sporazumu prihvatiti da privremeno smesti do 36.000 migranata godišnje, a Rim će ubrzano rješavati njihove zahtjeve za dobijanje azila u Italiji (Reuters)

Vlada Albanije je u srijedu odobrila prijedlog zakona kojim se provodi u djelo sporni sporazum sa Italijom o zajedničkom procesuiranju nekih zahtjeva za azil migranata koji u Italiju stižu preko Sredozemnog mora.

Albanski premijer Edi Rama i njegova italijanska kolegica Giorgia Meloni su ovog mjeseca objavili petogodišnji sporazum prema kojem će Albanija prihvatiti da privremeno smesti do 36.000 migranata godišnje, a da će Rim ubrzano rješavati njihove zahtjeve za dobijanje azila u Italiji, prenosi Beta.

O prijedlogu zakona će se raspravljati i glasati u parlamentu Albanije u kojem Ramini vladajući socijalisti imaju 74 od ukupno 140 zastupničkih mjesta.

Nije jasno kako će parlament glasati.

Podijeljeni Albanci

Albanska opozicija je protiv plana, a sami Albanci su podijeljeni.

Za Ramu je taj dogovor uzvratni gest Italiji, koja je 1991. godine primila hiljade Albanaca – bjegunaca od siromaštva nakon pada komunizma.

Ministar inostranih poslova Antonio Tajani rekao je novinarima da sporazum neće proći kroz italijanski parlament, jer to i nije sporazum.

“Doći ću u salu (parlamenta) da objasnim”, rekao je on a prenosi list La Press.

Evropska komisija je zatražila više detalja o sporazumu.

Dogovor su kritizirale organizacije za ljudska prava i druge grupe, a mogao bi da naškodi Albaniji koja teži da se pridruži Evropskoj uniji.

Italijanske ljevičarske opozicione stranke protive se sporazumu.

Izvor: Agencije