Plenković i Michel: Samo proširenje na Balkan pruža sigurnost EU

Volodimir Zelenski je optužio Rusiju stoji iza obnove nasilja na Bliskom istoku te da planira otvaranje fronta i na Zapadnom Balkanu.

Andrej Plenković i Charles Michel u Zagrebu (Davor Puklavec / PIXSELL)

Zapadni Balkan će biti sigurniji samo proširenjem Evropske unije, kazali su u četvrtak premijer Andrej Plenković i predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel, nakon što je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao da Rusija planira destabilizirati tu regiju.

Zelenski je ranije u četvrtak, u razgovoru s afričkim novinarima, optužio da Rusija stoji iza obnove nasilja na Bliskom istoku, preko svog saveznika Irana, dodajući da Moskva planira otvaranje fronta i na Balkanu.

“Obratite pažnju na Balkan… Vjerujte mi, imamo informacije, Rusija ima dugoročan plan: Bliski Istok, a druga distrakcija će biti Balkan. Ukoliko naši partneri nešto ne preduzmu, dešavat će se nove ‘eksplozije’, iznova i iznova. To nije nova priča”, kazao je ukrajinski predsjednik.

Plenković je rekao da takvih žarišta u neposrednom susjedstvu Hrvatske, “nažalost, može biti više” te da ne može “dešifrirati” na što je ukrajinski šef države tačno mislio.

Unija ne treba još jedna kriza

“Samo čvrsto sidrenje zemalja u našem susjedstvu u europski proces jamči mir i sigurnost”, kazao je Plenković, istaknuvši da Hrvatska stoga čini maksimalne napore da se međunarodna zajednica angažira na Zapadnom Balkanu.

“Zadnje što EU treba je još jedna kriza, još neki rat, još jedno žarište”, dodao je on, prenosi Hina.

Michel, koji boravi u Zagrebu povodom radnog sastanka o novom Strateškom programu EU-a, komentirao je izjavu Zelenskog riječima da će proširenje Uniju učiniti “sigurnijom i prosperitetnijom” te da se ne može odbaciti da će druge države poput Rusije to pokušati poremetiti.

Nakon susreta Michela i Plenkovića, u Zagreb na radnu večeru stižu i italijanska premijerka Giorgia Meloni, premijer Malte Robert Abela i poljski premijer Mateusz Morawiecki.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada