Schmidt: Neću praviti kompromise s poštivanjem Daytona

Visoki predstavnik u BiH kaže kako svojim glavnim zadatakom smatra odbranu ustavnog poretka u BiH, koji su pod učestalim napadima iz bh. entiteta RS.

Christian Schmidt je učestvovao koji je u Sarajevu organizirala Parlamentarna skupština NATO-a (Sandra Simunovic / PIXSELL)

Visoki predstavnik u međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt izjavio je u srijedu kako neće praviti nikakve kompromise kada je riječ o poštivanju Dejtonskog sporazuma, upozoravajući istovremeno kako su napadi na njegove temelje koji dolaze iz bh. entiteta Republika Srpska sve žešći.

Schmidt je ovo kazao kao jedan od sudionika na Rose-Roth seminaru, kojega je u Sarajevu organizirala Parlamentarna skupština NATO-a i koji je posvećen stanju sigurnosti u Bosni i Hercegovini i na Zapadnom Balkanu.

Seminar su bojkotirali svi dužnosnici iz RS-a, i to upravo zbog Schmidta, čiji mandat iz tog bh. entiteta osporavaju uz tvrdnje kako on nije legalno izabran za visokog predstavnika, jer imenovanje koje provodi Upravni odbor Vijeća za provedbu mira (PIC) nije formalno potvrdilo Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda, prenosi Hina.

‘Moj mandat shvatam vrlo ozbiljno’

Visoki predstavnik u srijedu je istaknuo kako svojim glavnim zadatkom smatra odbranu Dejtonskog sporazuma, odnosno ustavnog poretka u Bosni i Hercegovini, koji su pod učestalim napadima iz RS-a.

“Ne mogu praviti kompromise kada je u pitanju Dejtonski sporazum, jer je to moj mandat, koji shvatam vrlo ozbiljno”, izjavio je Schmidt.

Upozorio je kako zbog nepotrebnih političkih blokada trpe reforme koje su preduvjet napretka Bosne i Hercegovine na putu evropskih integracija, a posebno jačanje vladavine prava i borba protiv korupcije.

Kazao je kako se poštivanje Daytona i reforme ni na koji način ne isključuju, jer obje komponente imaju za cilj punu integraciju Bosne i Hercegovine u EU.

Izvor: Agencije