Slovenija će u decembru predložiti početak pristupnih pregovora BiH i EU-a

Premijer Slovenije Robert Golob će pozvati na pregovore između Brisela i Sarajeva koji bi zvanično počeli odmah, zajedno s Ukrajinom i Moldavijom.

Proces integracije u Uniju mora se tretirati kao stabilizaciono sredstvo i instrument za odvraćanje utjecaja stranih igrača, rekao je Robert Golob (EPA)

Slovenija će na sastanku Vijeća Evropske unije u decembru predložiti da pristupni pregovori između EU-a i Bosne i Hercegovine počnu odmah ili istovremeno s pregovorima s Ukrajinom i Moldavijom, poručio je slovenski premijer Robert Golob.

“U svjetlu rata u Ukrajini, proces integracije u EU mora se, prije svega, tretirati kao stabilizaciono sredstvo i instrument za odvraćanje uticaja stranih igrača koji su zainteresirani za ometanje evropskih integracija Bosne i Hercegovine“, napisao je Golob u pismu predsjedniku Vijeća EU-a Charlesu Michelu.

Pozvao je na pregovore između Brisela i Sarajeva, “koji bi zvanično počeli odmah, zajedno s Ukrajinom i Moldavijom”, navodi se u pismu, prenosi Tanjug, pozivajući se na slovensku agenciju STA.

Izvještaj u napretku do marta 2004.

Evropska komisija je prošle sedmice dala preporuke za pokretanje pristupnih pregovora s Ukrajinom i Moldavijom.

U preporuci je navedeno da pristupni pregovori s Bosnom i Hercegovinom mogu početi kada zemlja u određenoj mjeri ispuni uslove.

Bosna i Hercegovina je podnijela zahtjev za članstvo u EU u februaru 2016. godine, a status kandidata dobila je u decembru 2022. godine.

Brisel će izvijestiti o napretku kandidata ka pristupanju najkasnije do marta 2024. godine.

Izvor: Agencije