Sastanak šefova diplomatija EU-a i Zapadnog Balkana u Briselu

Razgovarat ćemo o nedavnom izvještaju Komisije za proširenje, insistirat ćemo na potrebi za usaglašavanjem politike jer neke zemlje nisu to uradile, rekao je Borrell.

Šefovi diplomatija EU-a sastaju se sa kolegama iz Albanije, BiH, Crne Gore, Kosova, Sjeverne Makedonije i Srbije (Reuters)

Ministri vanjskih poslova Evopske unije sastat će se u Briselu sa šefovima diplomatija zapadnobalkanske šestorke, a sastankom će predsjedavati visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell.

Šefovi diplomatija Evropske unije sastaju se sa kolegama iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Sjeverne Makedonije i Srbije poslije objavljivanja novog godišnjeg Paketa proširenja i Plana rasta za Zapadni Balkan od šest milijardi eura za period od 2024. do 2027. godine, prenosi agencija Beta.

Borrell je novinarima, uoči ministarskog sastanka, rekao da je EU pokazala koliko joj je važan taj region.

“Razgovarat ćemo o nedavnom izvještaju komisije za proširenje, insistirat ćemo na potrebi za usaglašavanjem politike jer neke zemlje nisu to uradile i bit će pun program danas”, rekao je Borrell, prenosi Tanjug.

O Gazi i palestinskom pitanju

Prije tog sastanka, ministri Unije će razgovarati o ruskoj agresiji na Ukrajinu, odnosima Aremenije i Azerbejdžana, o Izraelu i o odnosima u regionu.

Razgovarat će se i o vanjskopolitičkoj dimenziji ekonomske sigurnosti.

“Nećemo razgovarati samo o situaciji u Gazi, već i o poslijeratnim rješenjima, šta će poslije biti, kako da se odnosimo prema Gazi i palestinskom pitanju. To je pravi politički problem koji moramo da riješimo. To ne može da bude izolovano rješenje”, rekao je Borrell.

Kako je ranije saopćilo Vijeće Evropske unije, sastanak će početi u 17:30 sati.

Izvor: Agencije