Ivan Anušić kandidat za novog hrvatskog ministra obrane

Aktuelni župan Osiječko-baranjske županije će naslijediti Marija Banožiča, smijenjenog nakon što je skrivio saobraćajnu nesreću, u kojoj je jedna osoba poginula.

Ivan Anušić jedan je od četvero potpredsjednika Hrvatske demokratske zajednice [Davor Javorovic / PIXSELL]

Premijer Andrej Plenković predložit će Hrvatskom saboru Ivana Anušića za novog potpredsjednika Vlade i ministra obrane, čiju potvrdu u parlamentu očekuje već u četvrtak.

Anušić će naslijedit Marija Banožiča, smijenjenog nakon što je skrivio saobraćajnu nesreću u subotu, kojoj je jedna osoba poginula.

Da će Anušića predložiti za novog ministra obrane te potpredsjednika Vlade Plenković je izvijestio u ponedjeljak, na konferenciji za novinare u Zagrebu, prenosi Hina.

Podsjetio je na dijelove Anušićeve biografije – aktuelni župan Osiječko-baranjske županije, prije toga načelnik općine Antunovac, dobrovoljac Domovinskog rata i jedan od četvero potpredsjednika vladajuće Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).

Ministar možda već od četvrtka

“Vjerujem da ću Ivan Anušić vrlo kvalitetno obavljati dužnost ministra obrane do kraja mandata ove naše druge Vlade. On je, naravno, na tu ponudu odmah i pristao i spreman je pripremiti se za saslušanje na nadležnom saborskom odboru u srijedu”, rekao je premijer.

Prema proceduri, Anušić se treba predstaviti nadležnom saborskom Odboru za obranu.

Prema Plenkovićevim riječima, to bi trebalo biti u srijedu, a kako je glasanje na plenarnoj sjednici predviđeno za četvrtak, premijer očekuje da će se o Anušiću glasati već u četvrtak.

Anušića bi na mjestu župana u preostalom dijelu mandata mijenjao jedan od njegovih sadašnji zamjenika Mato Lukić.

Izvor: Agencije