Premijer Plenković smijenio ministra odbrane Banožića

Mario Banožić je teško povrijeđen u saobraćajnoj nesreći na izlazu iz Vinkovaca prema Županji; u sudaru je poginula jedna osoba.

Mario Banožić je sudjelovao u saobraćajnoj nesreći vozeći osobni automobil (Pixsell)

Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je u subotu da je Marija Banožića, koji je sudjelovao u saobraćajnoj nesreći sa smrtno stradalom osobom, razriješio dužnosi ministra odbrane te ovlastio državnog tajnika Zdravka Jakopa da vodi Ministarstvo obrane Republike Hrvatske (MORH).

Saobraćajnu nesreću u kojoj je u subotu ujutro na izlazu iz Vinkovaca smrtno stradao vozač kombi vozila, a sudionik nesreće je bio i Banožić, prouzrokovao je ministar, potvrdila je zamjenica županijskog državnog odvjetnika iz Vukovara Biljana Luburić.

Banožić ima povrede mozga, prsa, ekstremiteta, a nesreće se ne sjeća, izjavio je zamjenik direktora Kliničkog bolničkog centra (KBC) Osijek Krunoslav Šego, dodavši kako je ministar u ovom trenutku izvan neposredne životne opasnosti.

Povrede mozga, prsnog koša, trbuha, ekstremiteta

“Danas oko 10:30 sati je iz Opće županijske bolnice u Vinkovcima premješten bolesnik star 44 godine, radi se o ministru u Vladi Hrvatske Mariju Banožiću. On je premješten zbog daljnjeg liječenja. Inicijalno je obrađen u Vinkovcima, a ovdje je učinjena dodatna obrada. Trenutno je smješten u jedinici intenzivnog liječenja. U ovom trenutku je izvan neposredne životne opasnosti”, izjavio je Šego.

S obzirom na to da se radi o politraumi, treba biti vrlo oprezan, jer se zdravstveno stanje u takvim situacijama može iznenada pogoršati.

Banožić je pri svijesti, “ali nije pri punoj svijesti što je uobičajeno za takav tip ozljede mozga”.

Radi se o politraumi, višestrukim povredama tijela – mozga, prsnog koša, indirektno trbuha, ekstremiteta, ali je dominantna neurotrauma, naveo je Šego.

Po trenutnim pretragama, nema znakova nikakvog unutrašnjeg krvarenja.

Upitan hoće li ostati  trajnije posljedice po Banožićevo zdravlje, uzvratio je kako se nadaju da neće.

Nesreća se dogodila na državnoj cesti DC-55, na izlazu iz Vinkovaca prema Županji, u trenutku kada je Banožić u osobnom automobilu krenuo u pretjecanje teretnog vozila, ne uvjerivši se prethodno da to može učiniti na siguran način, dok je iz suprotnog smjera nailazilo kombi vozilo.

Vozači bili vezani sigurnosnim pojasevima

Ne navodeći imena imena sudionika nesreće, Biljana Luburić je na konferenciji za novinare rekla da su tokom uviđaja naložene radnje kako bi se prikupili svi podaci radi dodatnog razjašnjenja okolnosti uslijed kojih je došlo do nesreće, među kojima uzorci urina i krvi radi utvrđivanja prisutnosti alkohola.

“Te rezultate očekujemo uskoro”, kazala je, dodavši kako odvjetništvo još ne raspolaže brzinom kojom su sudionici upravljali vozilima, a koji su, kako je utvrdila policija bili vezani sigurnosnim pojasevima.

Dodala je kako su podaci utvrđeni u dosadašnjem toku istrage prikupljeni i iz razgovora s vozačem teretnog vozila.

Izvor: Agencije