Kurti: Susjedi Srbije nisu sigurni sve dok ne uđu u EU

Premijer Kosova je kazao kako ideja o razmjeni teritorija na Zapadnom Balkanu nije mrtva, ali da ne postoji mogućnost da bude provedena.

Albiin Kurti: Srbija nije zadovoljna raspadom Jugoslavije, koji je sama izazvala (Reuters)

Kosovo se suočava s prijetnjama iz inozemstva, posebno iz Srbije, izjavio je u subotu premijer Kosova Albin Kurti.

Drugog dana Mirovnog foruma u ​​Parizu, kazao je kako ideja o razmjeni teritorija nije mrtva, ali da ne postoji mogućnost da bude provedena, prenosi Fena.

“Kao što je Moskva nezadovoljna raspadom Sovjetskog saveza, Beograd nije zadovoljan raspadom Jugoslavije, koji je sama izazvao. Živimo u vremenima kada je ovaj projekat razmjene teritorija propao, ali ideja nije mrtva, i to često vidim kada se sastanem ili slušam predsjednika Srbije [Aleksandra Vučiča] kako javno govori ili tokom sastanka u Briselu”, rekao je Kurti.

“Ljudi koji su nekoliko godina sanjali o razmjeni granica teško se oslobađaju nostalgije i ogorčenosti i da učestvuju rješenju koje bi bilo demokratsko i evropsko. Usprkos neuspjehu projekta [razmjena teritorija], ideja postoji, ali bez mogućnosti da se provede. Što prije normaliziramo odnose s de jure i de facto priznanjem [Kosova i Srbije], bit će bolje za sve”, ocijenio je Kurti.

Ruski napori za destabilizaciju Balkana

Premijer Kosova je naveo da nijedna od susjednih država Srbije neće biti sigurna od toga dok ne uđe u Evropsku uniju.

“S jedne strane, oni žele vidjeti podjelu Kosova, željeli bi teritorijalnu kompenzaciju za svoje greške, ali to nije moguće. S druge strane, svjedoci smo destabilizirajućih napora u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i na Kosovu, susjedima Srbije, ponekad i u Sjevernoj Makedoniji. Susjedi Srbije, sve dok nisu dio EU-a nisu sigurni od Srbije i o tome u Briselu trebaju voditi računa”, smatra on.

Kurti je rekao da se Ruskoj Federaciji dopadaju napori da se destabilizira Zapadni Balkan, koji, prema njegovim riječima, imaju širenje u smislu skretanja pažnje sa agresije koju je Moskva počela prije 20 mjeseci u Ukrajini.

Izvor: Agencije