Vučić: Srbija neće Kosovu izručiti Radoičića

Vučić je negirao da je Beograd isplanirao akciju paravojne grupe u selu Banjska na Kosovu, u kojoj su ubijene četiri osobe.

Milan Radoičić preuzeo je odgovornost za organiziranje grupe na sjeveru Kosova koja se sukobila sa kosovskom policijom (Screenshot / YouTube)

Beograd ne priznaje Kosovo i ne može mu izručiti odgovornog za organiziranje paravojne grupe na sjeveru Kosova, rekao je srbijanski predsjednik Srbije Aleksandar Vučić za Sky News, negirajući ulogu u nedavnom nasilju, a kosovski premijer za isti medij kaže da je Srbija pokušala izazvati rat.

U intervjuu za Sky news, koji u subotu prenose i beogradski i kosovski mediji na srpskom jeziku, Vučić je rekao da je „uvijek lakše optužiti Beograd“, prenijela je Hina.

Srbija ne može Kosovu izručiti bivšeg potpredsjednika Srpske liste Milana Radoičića koji je priznao organiziranje napada u Banjskoj, zato što Beograd ne priznaje Kosovo.

Donedavni potpredsjednik Srpske liste (SL), vodeće stranke kosovskih Srba, Milan Radoičić preuzeo je odgovornost za organiziranje grupe na sjeveru Kosova koja se sukobila sa kosovskom policijom, što je završilo smrću jednog policajca i trojice Srba u selu Banjska.

Radoičić je nakon sukoba podnio ostavku na dužnost u SL-u i porekao bilo kakvo sudjelovanje države Srbije u napadu i sukobu.

Vučić povrdio da mu je Radoičić blizak saveznik

Srbijanski predsjednik potvrdno je odgovorio na pitanje da li mu je Radoičić blizak saveznik podsjetivši da je on bio potpredsjednik Srpske liste koji podržava službeni Beograd.

Intervju Sky Newsu dao je i kosovski premijer Albin Kurti i ponovio optužbe da je Srbija pokušala izazvati rat, ali da u tome nije uspjela.

Kurti je rekao da su Srbi, koji su se u Banjskoj sukobili s kosovskom policijom, iz grupa Sjeverne brigade i Civilna zaštita, a njihov predvodnik je Milan Radoičić kojeg je nazvao “mali Prigožin”.

U intervjuu je kosovski premijer ponovio da je od Beograda zatražio da Radoičić bude izručen Prištini, te da od međunarodne zajednice zahtijeva sigurnost za Kosovo, a za Srbiju osudu i sankcije.

Izvor: Agencije