Crnogorski mandatar nema podršku, ponovo pregovori sa prosrpskom desnicom

Pokret Evropa sad (PES) izgubio je podršku za formiranje proevropske vlade, pa će se morati okrenuti drugim rješenjima.

Spajić bi, prema neslužbenim saznanjima crnogorskih medija, trebao početi pregovore i s građanskim pokretom URA aktualnog premijera Dritana Abazovića (Reuters)

Mandatar za sastav nove crnogorske vlade Milojko Spajić ponovo će pregovorati s prosrpskom i proruskom koalicijom Za budućnost Crne Gore nakon što je u svom Pokretu Evropa sad (PES) izgubio podršku za formiranje proevropske vlade, prenose u subotu podgorički mediji.

Tu odluku, prema pisanju Vijesti, donio je u subotu zastupnički klub PES-a nakon što je njihov koalicijski partner Demokratska Crna Gora odbacila mogućnost da presudni glas podrške vladi dođe od čelnika Demokratske unije Albanaca Mehmeda Zenke.

Zenka je u parlament ušao kao koalicijski partner Demokratske stranke socijalista Mila Đukanovića i PES ne želi da “presudna podrška dođe sa liste onih koji su 30 godina pljačkali Crnu Goru”, prenijela je Hina.

Spajić bi, prema neslužbenim saznanjima crnogorskih medija, trebao početi pregovore i s građanskim pokretom URA aktualnog premijera Dritana Abazovića, iako je mandatar mogućnost saradnje s Abazovićem isključio u prvom govoru nakon što je pobjedio na izborima.

Propast dogovora sa Bošnjačkom strankom

Prema informacijama Vijesti, novi krug pregovora trebao bi početi idućih dana.

Mediji prenose kako Spajić vjeruje da protivljenje međunarodnih partnera ulasku prosrpske desnice u crnogorsku vlast neće biti problem ako politički savez okupljen oko četničkog vojvode Andrije Mandića pokaže da želi raditi u interesu građana i da ih ne zanimaju “ekstremne” politike.

Također, napominje se i da su u PES-u svjesni da bi u slučaju aranžmana s koalicijom Za budućnost Crne Gore propao sklopljeni dogovor s Bošnjačkom strankom (BS), koja se oštro protivi saradnji sa prosrpskom desnicom.

Spajić je mandat za sastav vlade dobio 10. augusta, a zakonski rok da završi taj posao ističe mu 8. novembra.

Ako se vlada ne formira, novi parlamentarani izbori trebali bi se održati najkasnije 18. februara sljedeće godine.

 

Izvor: Agencije