Ambasador: KIjev bi cijenio da Srbija podržava Ukrajinu

Ukrajina uvijek navodi da od 1999. godine podržava teritorijalnu cjelovitost Srbije i ne priznaje Kosovo kao nezavisnu državu, kaže Volodomir Tolkač.

Trenutno je na teritoriji Srbije  'više od 6.000' Ukrajinaca koji su zatražili privremeno prebivalište (EPA)

Ukrajina uvijek navodi da od 1999. godine podržava teritorijalnu cjelovitost Srbije i ne priznaje Kosovo kao nezavisnu državu, ali bi Kijev veoma cijenio kada bi vidio kako i Srbija potpuno podržava Ukrajinu, izjavio je ukrajinski ambasador u Beogradu Volodomir Tolkač.

Srbija se, nakon početka napada Rusije na Ukrajinu krajem februaru 2022. godine, pridružila rezolucijama Ujedinjenih naroda kojima se osuđuje invazija na tu zemlju i podržava njena teritorijalna cjelovitost, ali se odbija pridružiti međunarodnim sankcijama protiv Rusije, objašnjavajući to tradicionalnim vezama s Moskvom i ekonomskim interesima jer je značajno ovisna o ruskom plinu.

Ukrajinski ambasador je za portal Pola sata Demostata iz Beograda rekao kako je Ukrajina izgubila vrijeme čekajući potpunu podršku Srbije, a da je Rusija to iskoristila i ojačala svoj utjecaj u Beogradu, prenosi Hina.

Zelenski i Vučić su se ‘međusobno razumjeli’

“Bili smo uvjereni da ćemo time što podržavamo Srbiju i mi imati podršku Srbije u svim sferama. Izgubili smo vrijeme i time dali šansu Rusima da ojačaju utjecaj u Srbiji. A naše zapadne kolege također su, nažalost, posvetile mnogo više pažnje ekonomskim pitanjima – investicijama, ekonomskoj potpori za rast Srbije”, kazao je Tolkač .

Podsjetio je da su se predsjednici Ukrajine Volodimir Zelenski i Srbije Aleksandar Vučić ove godine već dva puta sreli, prvo u Kišinjevu, drugi put u Atini, i da je to bio “plodan susret”, jer su se “međusobno razumjeli”.

“Čekamo aktiviranje našeg dijaloga, mi smo imali taj dijalog prije nego što je počeo ovaj rat, prije 2014. godine, i moja je dužnost da ubrzam naše kontakte u svim sferama“, rekao je Tolkač, govoreći o bilateralnim odnosima Srbije i Ukrajine.

Odgovarajući na pitanje je li nezadovoljan činjenicom da Srbija nije uvela sankcije Rusiji i kako gleda na izjave pojedinih ukrajinskih zastupnika da bi Ukrajina trebala priznati Kosovo, čiju podršku Kijev ima, podsjetio je da Ukrajina od 1999. godine nije promijenila stavove i podržava teritorijalni integritet Srbije, bez obzira na nezavisnost koju je Kosovo proglasilo 2008. godine.

Ukrajinci bi teško ustrajali bez podrške

“Također bismo veoma cijenili kada bismo vidjeli kako i Srbija potpuno podržava Ukrajinu”, rekao je ambasador, dodavši da to ne samo da bi “izazvalo zadovoljstvo kod nas, već bismo i jasno shvatili da nas cijela Evropa podržava.

Naglasio je da bi “bez političke, ekonomske i druge podrške Ukrajincima bilo veoma teško ustrajati u ovom ratu”.

Upitan o ljudima iz Ukrajine koji su došli u Srbiju od februara 2022. godine, ocijenio je, prema dostupnim informacijama, da ih je danas na teritoriji Srbije  “više od 6.000”  koji su zatražili privremeno prebivalište.

Po njegovim saznanjima, granice Srbije i njoj susjednih država Evropske unije od početka rata prešlo je oko 25.000 Ukrajinaca.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada