Uhapšena dvojica Kosovara zbog zastrašivanja svjedoka

Specijalizirano tužilaštvo Kosova u Hagu Sabita Januzija i Ismeta Bahtjarija sumnjiči da su imali pojedinačne sastanke sa svjedokom kako bi ga naveli da povuče svjedočenje ili da se suzdrži od njega.

Prvo pristupanje sudu zakazano je za ponedjeljak (AP)

Specijalizirano tužilaštvo Kosova u Hagu uhapsilo je Sabita Januzija i Ismeta Bahtjarija na Kosovu, pod sumnjom da su zastrašivali svjedoka, i oni su u petak prebačeni u pritvorski objekat Specijaliziranih vijeća u Hagu.

Kako je saopćeno iz Specijaliziranih vijeća Kosova u Hagu, hapšenje je izvršilo Specijalizirano tužilaštvo, uz podršku Misije Evropske unije za vladavinu prava na Kosovu (EULEX).

Na osnovu Zakona o Specijaliziranim vijećima i Specijaliziranom tužilaštvu, policija jr, u okviru Specijaliziranog tužilaštva, ovlaštena i nadležna da vrši ovlaštenja koja su policiji Kosova data zakonima Kosova.

Optuženima je na dan hapšenja uručena optužnica na albanskom jeziku.

Sudija za prethodni postupak potvrdio je optužnicu protiv Januzija i Bahtjarija 2. oktobra 2023. godine.

U potvrđenoj optužnici se navodi da su Januzi i Bahtjari, u periodu najkasnije od 5. do 12. aprila 2023. godine, imali pojedinačne sastanke sa svjedokom 1 kako bi ga naveli da povuče svoje svjedočenje ili da se uzdrži od njega u službenom postupku pred Specijaliziranim vijećima Kosova, uključujući korištenje ozbiljnih prijetnji.

‘Prijetili i zastrašivali svjedoka’

U potvrđenoj optužnici se također navodi da su Januzi i Bahtjari, kao saizvršioci s drugim licima, grupno koordinirali prije nego što su lično kontaktirali svijedoka, kao i nakon toga.

Po navodima optužnice, takvo postupanje pokazuje da su Januzi i Bahtjari imali namjeru zastrašiti svjedoka, ometati službena lica, uključujući tužioce i istražitelje Specijaliziranog tužilaštva, u vršenju službene dužnosti, prenosi Anadolija.

U potvrđenoj optužnici, Januzi i Bahtjari se terete za sljedeća krivična djela: zastrašivanje i pokušaj ometanja službenih lica u vršenju službene dužnosti upućivanjem ozbiljnih prijetnji, kako pojedinačno, tako i učestvovanjem u zajedničkom djelovanju grupe.

Prvo pristupanje sudu Bahtjarija i Januzija zakazano je za ponedjeljak, 9. oktobra, u sudnici Specijaliziranih vijeća Kosova u Hagu.

Izvor: Agencije