Mađarski ministar: Protivimo se sankcijama Srbiji

Zašto da uvodimo sankcije zemlji koja igra ključnu ulogu u regiji?, upitao je Peter Szijjarto; Oliver Varhelyi: Nužna ekonomska integracija Zapadnog Balkana.

Mađarska smatra da treba voditi dijalog s liderima Zapadnog Balkana, kaže Peter Szijjarto (EPA)

Mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto izjavio je u petak kako se njegova zemlja protivi uvođenju sankcija Srbiji i istakao da sankcije ne doprinose rješavanju krize na Kosovu.

“Mi se obično protivimo sankcijama, jer ako pogledate unazad, nećete naći nijedan režim sankcija koji je uspio. Uvođenje sankcija ne šteti samo onima protiv kojih se uvode sankcije, već i onima koji ih uvode. Tako je i sa sankcijama Rusiji. One su štetnije za nas, nego za Ruse, pa zašto da uvodimo sankcije zemlji koja igra ključnu ulogu u čitavoj regiji?”, rekao je on za albanski javni servis RTSH, prenosi Tanjug.

Poručio je da bez stabilne Srbije nema ni stabilnog Zapadnog Balkana i pozvao da se, umjesto uvođenja sankcije, ponovo pokrene dijalog.

Berlinski proces je najpouzdanija platforma

Istakao je da Mađarska smatra da treba voditi dijalog s liderima Zapadnog Balkana.

“Mislim da je napredak koji su ostvarili [albanski] premijer [Edi] Rama i [srbijanski] predsjednik [Aleksandar] Vučić kroz svoj odnos bio impresivan i nadam se da će oba lidera i obje zemlje dalje graditi čvrsto prijateljstvo Srbije i Albanije. Ovo snažno prijateljstvo moglo bi poslužiti kao dobra osnova za dalji razvoj Zapadnog Balkana”, kazao je šef mađarske diplomatije.

U međuvremenu je evropski komesar za proširenje Oliver Varhelyi izjavio je da Evropska unija mora doći na Zapadni Balkan, dodavši da je proširenje ključni prioritet.

“Danas smo razgovarali o Berlinskom procesu, koji je dobra platforma za proširenje. Berlinski proces je bio i ostaje najpouzdanija platforma. Proširenje je ključni prioritet”, poručio je on na zajedničkoj konferenciji za novinare s njemačkom ministricom vanjskih poslova Annalenom Baerbock i šefom albanske diplomatije Iglijem Hasanijem u Tirani.

Dodao je da će Evropska komisija usvojiti novi plan koji će imati za cilj ubrzanje ekonomske integracije zemalja regijre, prenosi Tanjug, pozivajući se na Albanian Post.

Izdvojeno 15 milijardi eura za investicije

“Uradili smo pola posla. Izdvojili smo 15 milijardi eura, investicije pokazuju razliku. Gradimo puteve i pruge. Naša podrška će se nastaviti”, poručio je Varhelyi.

Istakao je da regija Zapadnog Balkana mora biti ekonomski integrirana kako bi imala koristi od investicija.

Govoreći o situaciji na Kosovu, evropski komesar je rekao da su potrebni smanjenje napetosti i povratak dijalogu.

Povodom dešavanja u selu Banjska, na sjeveru Kosovu, 24. septembra, Varhelyi je kazao da “svi počinioci trebaju biti izvedeni pred lice pravde”.

Izvor: Agencije