Požar u Osijeku pod kontrolom, gradske vlasti traže proglašenje ekološke katastrofe

Nakon velikog požara plastike u osječkoj kompaniji, mjerenja kvalitete zraka pokazala su povećanu koncentraciju lebdećih čestica i prisutnost stirena i etilbenzena na požarištu i u Antunovcu.

Lokalni zvaničnici zatražit će od Vlade Hrvatske proglašenje ekološke katastrofe jer je zagađen zrak, ali i tlo, a razmjere još nisu poznate (Reuters)

Nakon velikog požara plastike u osječkoj kompaniji Drava International na istoku Hrvatske mjerenja kvalitete zraka pokazala su povećanu koncentraciju lebdećih čestica i prisutnost stirena i etilbenzena na požarištu i u obližnjem Antunovcu, dok su drugdje nalazi bili uredni, objavila je Civilna zaštita, prenosi agencija Hina.

Požar u fabrici za preradu plastike stavljen je pod kontrolu i nema opasnosti od širenja. Vatra i dalje gori, iako manjim intenzitetom, a problem je gusti dim koji se kreće prema gradu jer je sinoć vjetar promijenio smjer. Danas će početi i zatrpavanje požarišta, ali će vjerovatno biti potrebno još nekoliko dana za potpuno gašenje.

Lokalni zvaničnici zatražit će od Vlade Hrvatske proglašenje ekološke katastrofe jer je zagađen zrak, ali i tlo, a razmjere još nisu poznate. U gašenju su povrijeđena tri vatrogasca, od kojih je jedan i dalje u veoma teškom stanju.

Gradska uprava: Voda je ispravna

Iz Stožera Civilne zaštite u četvrtak su saopćili kako sinoć provedeno mjerenje u Osijeku nije utvrdilo onečišćujuće tvari. Ista situacija je bila u Brijestu, a na samom požarištu i i Antunovcu je očekivano utvrđena povećana koncentracija lebdećih čestica te prisutnost toksičnih tvari stirena i etilbenzena. Mjerenja u Ernestinovu, Tenji i Ivanovcu su urednih nalaza.

Obzirom na širenje dima, mjerenja se nastavljaju i danas, a tokom popodnevnih sati stižu i dvije mobilne mjerne stanice iz Rijeke, napominju u Stožeru.

Iz osječke Gradske uprave navode kako je voda iz gradskog vodoopskrbnog sistema zdravstveno ispravna i građani nemaju razloga za zabrinutost u pogledu ispravnosti pitke vode.

U saopćenju se ističe kako osječki Vodovod, kao izvor vodoopskrbe za približno 130.000 korisnika, koristi podzemnu vodu sa izvora Vinogradi koje se nalazi zapadno od grada Osijeka.

Dodaju kako je ispuštanje otpadnih voda iz internog sistema firme Drava International u sistem javnog odvoda privremeno onemogućeno čime je “spriječeno zagađenje vodotoka Drave nizvodno od Osijeka, a isti interni sustav se kontinuirano kontrolira”.

Izvor: Agencije