Veliki požar na deponiji plastike u Osijeku

Prema prvim informacijama nema povrijeđenih, požar gasi velik broj vatrogasaca, objekat je zatvoren, a radnici evakuirani.

Vatrom je zahvaćena uskladištena plastika na više hiljada kvadratnih metara; požar još uvijek nije pod kontrolom, a proširio se i do proizvodnog objekta kompanije (Pixsell)

U velikom požaru koji je buknuo sinoć na deponiji uskladištene plastike osječke kompanije “Drava International”, prema prvim informacijama nema povrijeđenih, gasi ga velik broj vatrogasaca, objekat je zatvoren, a radnici evakuirani, izvijestio je u srijedu Stožer Civilne zaštite Osijeka, javlja Hina.

Jak vjetar koji puše otrovni dim nosi prema jugu, tako da je već stigao do granice sa susjednom BiH, no za sada su zrak i voda za piće u gradu Osijeku ispravni, izjavio je osječki gradonačelnik Ivan Radić.

Načelnik Stožera, osječki dogradonačelnik Dragan Vulin, izjavio je novinarima na mjestu događaja kako je požar, koji je planuo iza ponoći, kada se govori o osječkom području, do sada nezapamćenih razmjera.

Vatrom je zahvaćena uskladištena plastika na više hiljada kvadratnih metara, požar još nije pod kontrolom, a jutros se proširio i do proizvodnog objekta kompanije.

Na terenu su javne vatrogasne jedinice Osijeka i Belog Manastira te čak 21 Dobrovoljno vatrogasno društvo, s područja Osijeka i okolice.

Požar gori i dalje, a ne očekuje se kako će njegovo gašenje, unatoč velikim vatrogasnim snagama, biti okončano prije večeri.

Na terenu su javne vatrogasne jedinice Osijeka i Belog Manastira (Pixsell)

Što manje boraviti na otovrenom

Vulin je zamolio sve građane Osijeka i okolice da što manje borave na otvorenom.

“Stanje nije toliko alarmantno da ne smiju izlaziti van, ali oni koji imaju problema s dišnim sistemom, neka se čuvaju, a svi neka zatvore prozore na svojim objektima, zbog mogućeg štetnog djelovanja plinova, uslijed izgaranja plastike”, dodao je.

Vjetar za sada dim ne nosi prema Osijeku, ali svakako treba biti oprezan, poručio je Vulin.

Ističe kako požar još uvijek nije pod kontrolom, ali s obzirom na sve angažirane vatrogasne snage  vjeruje da će vrlo brzo biti lokaliziran.

Za sada nema povrijeđenih osoba, bilo je nekoliko manjih intervencija Hitne pomoći prema vatrogascima, koji su bili izloženi iznimno visokoj temperaturi, rekao je dogradonačelnik Vulin.

Iz Stožera su izvijestili da nastava u školama u Osijeku nije odgođena, ali nastave neće imati škole u okolnim naseljima – Antunovcu, Ivanovcu, Ernestinovu, Laslovu, Čepinu i Vuki jer vjetar nosi dim prema tim lokacijama.

Vjetar za sada dim ne nosi prema Osijeku, ali svakako treba biti oprezan (Pixsell)

Još nije poznat uzrok požara

Cijeli objekt je zatvoren, a svi djelatnici su evakuirani.

U samom pogonu bilo je raznih uskladištenih plinova i zapaljivih tekućina, koji se koriste u procesu proizvodnje i prerade plastike, pa smo od samog početka gašenja imali izazov kako to izmjestiti, i to je premješteno na siguran dio, koji nije zahvaćen požarom, istaknuo je Vulin.

Napominje kako tačan uzrok požara još nije poznat, i utvrdit će se očevidom, a vatra je buknula dalje od proizvodnog pogona, na vanjskom odlagalištu plastike.

Svjesni smo da bi gašenje, s obzirom na veličinu požarišta, moglo potrajati i nekoliko dana, kazao je dogradonačelnik Dragan Vulin.

Izvor: Agencije