Radoičić pušten na slobodu, zabranjen mu odlazak na Kosovo

Viši sud u Beogradu je odbio prijedlog za određivanje pritvora Milanu Radoičiću koji se tereti za više krivičnih djela u vezi napada na sjeveru Kosova.

Milan Radoičić se tereti za izvršenje više krivičnih djela (Sava Radovanović / Tanjug)

Viši sud u Beogradu je odbio prijedlog za određivanje pritvora Milanu Radoičiću koji se tereti za više krivičnih djela u vezi sa oružanim sukobom, 24. septembra u Banjskoj, na sjeveru Kosova, a zabranio mu je da napusti Srbiju.

Taj sud je saopćio da je sudija za prethodni postupak, nakon saslušanja okrivljenog M. R. odbio prijedlog Višeg javnog tužilaštva u Beogradu za određivanje pritvora zbog opasnosti od bjekstva, prenosi agencija Beta.

“Prema M.R. određena je mera zabrane napuštanja boravišta kojom mu je zabranjeno da bez odobrenja suda napusti teritoriju Srbije”, navedeno je u saopćenju.

Prema odluci suda, zabranjen mu je odlazak na teritoriju Kosova te mu je naređeno da se svakog 1. i 15. u mjesecu javlja nadležnoj policijskoj stanici.

Više krivičnih djela

“Od M.R. privremeno je oduzet pasoš Srbije, a upozoren je da se protiv njega može odrediti pritvor ukoliko prekrši izrečene zabrane i obaveze”, dodaje se u saopćenju objavljenom na web-stranici suda.

On se tereti za izvršenje više krivičnih djela i to: “nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija”, “učestvovanje u grupi”, i “teško djelo protiv opće sigurnosti”.

Na odluku suda dozvoljena je žalba krivičnom vanpretresnom vijeću Višeg suda u Beogradu, u roku od tri dana od prijema rejšenja, dodaje se u saopćenju.

Radoičić je jučer, kako je saopćilo Više javno tužilaštvo, negirao sve optužbe.

Napad na Kosovu

Milan Radoičić je ranije preuzeo odgovornost za napad na Kosovu 24. septembra, u kojem su smrtno stradali jedan kosovski policajac i trojica napadača.

Preuzeo je na sebe odgovornost za dešavanja u selu Banjska na Kosovu, izrazio je spremnost da se odazove nadležnim organima Srbije i podnio je ostavku na mjesto potpredsjednika Srpske liste.

Njegov advokat Goran Petronijević je naveo da je Radoičić na sjever Kosova 24. septembra došao sa sunarodnjacima i da je lično obavio sve logističke pripreme.

O tome nije obavijestio nikoga iz vlasti u Srbiji, niti iz struktura vlasti na sjeveru Kosova, rekao je Petronijević.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada