Predstavnici iz bh. entiteta RS blokiraju odluke na državnom nivou

Delegati Saveza nezavisnih socijaldemokrtata su Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH onemogućili su izglasavanje nekoliko zakona koje je ranije usvojio Zastupnički dom.

Delegati iz SNSD-a Milorada Dodika traže da se iz Ustavnog suda BiH što prije ukloni troje stranih sudija (Fena)

Delegati u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine iz Saveza nezavisnih socijaldemokrtata (SNSD), koji predvodi predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik, onemogućili su u srijedu izglasavanje nekoliko zakona koje je ranije usvojio Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, proširujući na taj način blokadu sa izvršne i na zakonodavnu vlast u Bosni i Hercegovini.

Uz obrazloženje kako neće glasati ni za jedno zakonsko rješenje sve dok se na dnevnom redu ne nađe novi zakon o Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine, delegati iz SNSD-a u Domu naroda glasali su protiv tri zakona koja su ranije podržale njihove kolege u Zastupničkom domu.

Ultimativno traže da se iz Ustavnog suda Bosne i Hercegovine što prije ukloni troje stranih sudije.

SNSD ima četiri od pet mjesta u Domu naroda

Za to imaju podršku iz Hrvatske dmokratske zajednice (HDZ) Bosne i Hercegovine, ali takvom ultimatumu protive se stranke bosakog građanskog bloka unutar vladajuće koalicije, prenosi Hina.

“Prvi zakon o kojem ćemo glasati biće zakon o Ustavnom sudu [Bosne i Hercegovine]”, kazao je na sjednici Doma naroda SNSD-ov delegat Radovan Kovačević, pojašnjavajući kako on i njegove kolege “sa žaljenjem” moraju odbiti sve druge zakone.

Dan ranije su ministri u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine iz reda srpskog naroda s istim obrazloženjem blokirali raspravu o dodatnim prijedlozima zakona.

Svaki zakon koji se donosi na nivou Bosne i Hercegovine moraju potvrditi oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Odlučivanje u Domu naroda temeljeno je na entitetskim i etničkim kvotama, pri čemu Dodikovi delegati imaju u rukama kontrolni paket sa četiri od pet zastupnika u klubu Srba.

Ništa od prelaska granice s ličnom kartom

U srijedu su dali saglasnost samo za ratifikaciju nekoliko sporazuma o dodjeli inostrane finansijske pomoći te na dva sporazuma potpisana u okviru Berlinskog procesa o uzajamnom priznavanju diploma među državama Zapadnog Balkana.

Odbili su potvrditi treći sporazum iz tog paketa, kojim bi se građanima zapadnobalkanskih zemalja omogućio prelazak granica samo s ličnom kartom.

Na taj bi se način riješio i problem s putovanjima koji je proistekao iz činjenice da Bosna i Hercegovina nije priznala Kosovo.

To, također, blokiraju vlasti RS-a, a Kovačević je u srijedu kazao da oni nikada neće priznati da je Kosovo država i neće dopustiti nikakve sporazume i ugovore s vlastima Kosova.

Izvor: Agencije