Njemačka: Srbija mora učiniti više na deeskalaciji tenzija s Kosovom

Ministrica vanjskih poslova Njemačke Annalena Baerbock otputovat će u četvrtak u Albaniju, gdje će razgovarati s kolegama sa Kosova i iz Srbije.

Pripadnici KFOR-a patroliraju područjem u blizini graničnog prelaza između Kosova i Srbije 1. septembar 2022. (Reuters / Laura Hasani)

Njemački kancelar Olaf Scholz pozvao je u srijedu na mirno rješenje konflikta između Srbije i Kosova.

“Za mene je veoma važno da situacija ne eskalira dalje kada su Srbija i Kosovo u pitanju. Veoma smo posvećeni mirnom rješenju. Njemačka, Francuska i Italija su posebno aktivne u tom pogledu”, rekao je on na zajedničkoj konferenciji za novinare s bugarskim premijerom Nikolajem Denkovim.

Dodao je da će se o tom pitanju razgovarati u četvrtak i petak kada se lideri iz 47 evropskih zemalja sastanu u Granadi, Španija, prenosi Anadolija.

Berlin je ranije u srijedu nazvao srbijansko povlačenje trupa sa granice s Kosovom “važnim korakom” te pozvala zvanični Beograd da učini više na deeskalaciji tenzija.

Situacija u regiji ‘prilično zabrinjavajuća’

Glasnogovornica njemačkog Ministarstva vanjskih poslova Kathrin Deschauer je izjavila kako je situacija u regiji “prilično zabrinjavajuća” nakon posljednjeg smrtonosnog nasilja na sjeveru Kosova, prenosi Anadolija.

“Srbija ima obavezu nedvosmisleno pozvati na odricanje od nasilja. Situacija je napeta. Prvi znaci smanjenja srbijanskih trupa važan su korak ka deeskalaciji. Uprkos tome, želimo ponovo naglasiti da se sada moraju preduzeti dalji koraci ka deeskalaciji”, rekla je ona.

Prema riječima Deschauer, ministrica vanjskih poslova Njemačke Annalena Baerbock planira u četvrtak otputovati u Albaniju, na razgovore s ministrima vanjskih poslova zemalja Zapadnog Balkana.

Baerbock će razgovarati s kolegama sa Kosova i iz Srbije na marginama sastanka u okviru Berlinskog procesa, koji ima za cilj promovirati približavanje država Zapadnog Balkana i Evropske unije.

Glasnogovornik Ministarstva odbrane Michael Stempfle ponovio je da trenutno nema planova za povećanje broja njemačkih vojnika u NATO misiji na Kosovu (KFOR), kojih je trenutno 71.

Ubijeni kosovski policajac i trojica napadača

Do rasta tenzija došlo je nakon sukoba 24. septembra u selu Banjska, na sjeveru Kosova.

U napadu grupe naoružanih Srba 24. septembra u Banjskoj ubijen je jedan kosovski policajac, dvojica su ranjena, dok su najmanje tri napadača ubijena.

Odgovornost za organizaciju napada preuzeo je Milan Radoičić, bivši potpredsjednik Srpske liste, ali je rekao da za to nije imao podršku srbijanskog državnog vrha.

Vlasti Kosova objavile su u snimke za koje tvrde da pokazuju “terorističku grupu” dok vježba na poligonima u Srbiji, prije napada.

Izvor: Agencije