Von der Leyen: Neophodna normalizacija odnosa Srbije i Kosova

Predsjednica Evropske komisije kaže da je važno da Srbija podrži statut zajednice opština sa srpskom većinom na sjeveru Kosova, a ‘Kosovo treba provesti taj statut’.

Ursula Von der Leyen je rekla da je Srbija jedna od najnaprednijih zemalja na putu ka članstvu u Evropskoj uniji (AP)

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen izjavila je u utorak da je neophodna normalizacija odnosa između Srbije i Kosova, kao i da su nasilni događaji potpuno neprihvatljivi.

“Nasilni napadi 24. septembra u selu Banjska su potpuno neprihvatljivi, počinioci moraju biti privedeni pravdi i snositi odgovornost. To je ključno i za jednu i za drugu stranu da se angažiraju i da idu ka putu normalizacije”, rekla je ona nakon razgovora s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu, prenosi Tanjug.

Dodala je da je, u tom smislu, važno da Srbija podrži statut zajednice opština sa srpskom većinom na sjeveru Kosova, dok “Kosovo treba provesti taj statut”.

“Pored toga, Srbija mora početi provedbu postojećih sporazuma i da ne gubi vrijeme na to”, konstatirala je predsjednica  EK-a.

Povjerenje, reciprocitet i partnerstvo

Istakla je da je pravo mjesto da se razgovara o tome dijalog s posredovanjem Evropske unije i da je to jedini put naprijed, put ka planu za rast, ali da je to i dobar  put ka Uniji.

Nakon sastanka s Vučićem, Von der Leyen je rekla da je njena prva poruka koju je poslala to da je proširenje na vrhu agende EU-a, a da je Srbija jedna od najnaprednijih zemalja na putu ka članstvu.

“Ovo je vrijeme globalnih turbulencija, moramo ojačati jedinstvo i bezbjednost našeg kontinenta, a proširenje [EU-a] je način da se to postigne. Mi želimo Srbiju da se pridruži našoj Uniji, ova ponuda se bazira na povjerenju, reciprocitetu i na partnerstvu. To je obećanje mira i prosperiteta i također jedinstvena prilika upravo sada, kojoj niko drugi ne može parirati. Nadam se i ubijeđena sam da ćete iskoristiti ovaj trenutak”, kazala je ona.

Leyen je istakla da EU ima Plan rasta za Zapadni Balkan, koji, kada bude zaokružen, može dovesti do povećanja bruto domaćeg proizvoda (BDP) zemalja Zapadnog Balkana za 10 posto.

Rekla je da je prošle godine bila velika energetska kriza, ali da je EU, radeći zajedno sa zemljama regije na ublažavanju visokih cijena energenata za domaćinstva, pomogla da se prevaziđe ta kriza i da je to najbolji princip.

Šest milijardi eura za Zapadni Balkan

Dodala je da Plan rasta za Zapadni Balkan predviđa paket reformi i investicija.

“Plan uključuje i paket od šest milijardi eura za privrede Zapadnog Balkana. Mi smo imali sjajno iskustvo u EU kada kombiniramo reforme i ulaganja, što smo radili nakon pandemije s našim paketom NextGen EU. To je dobro funkcioniralo, dakle ako je to funkcioniralo za zemlje članice, mislim da će i sada funkcionirati”, kazala je von der Leyen.

Dodala je da će Plan rasta pospješiti privrede Zapadnog Balkana, stvoriti nova radna mjesta i podržati te zemlje na putu ka pristupanju EU.

Vjerujem da je to prava ponuda u pravom trenutku, rekla je ona.

Kako je navela, Plan rasta za Zapadni Balkan ima četiri koraka, a prvi je da se otvori jedinstveno tržište EU kompanijama i firmama sa Zapadnog Balkana.

Drugi korak je da zemlje Zapadnog Balkana otvore privrede svojim susjedima, kako bi se uspostavili zajedničko regionalno tržište Zapadnog Balkana.

Dodala je da je potencijal takvog tržišta ogroman.

‘Uradite reforme i dolazimo s investicijama’

“Treći element je da ako otvorimo jedinstveno tržište EU-a i imamo zajedničko regionalno tržište Zapadnog Balkana, potrebna su nam jednaka pravila, i za to su neophodne reforme. I tu stupa i četvrti element, a to je da ako provedete reforme, mi ćemo doći s investicijama. Za Srbiju, naprimjer, to bi bilo unapređenje poslovnog okruženja, rad na energetskom sektoru, na kojem već radimo, zatim fokus na obrazovanju, na obučavanju ljudi za rad na mjestima sutrašnjice”, rekla je Von der Leyen.

Dodala je da su to samo neke od oblasti “gdje bismo mogli ulagati i reformirati zajedno”.

Pored toga, istakla je da je nezavisnost pravosuđa od suštinskog značaja.

Vučić je rekao kako Srbija na evropskom putu mora još mnogo toga uraditi, ali da su dvije najveće prepreke u ovom trenutku pitanje Kosova i neuvođenje sankcija Rusiji.

Ocijenio je da je Von der Leyen tokom razgovora bila “veoma blaga”, prenosi Tanjug.

“Zahvalan sam joj na tom mekom pristupu, i ja to ne krijem pred našim narodom. Mislim da je to i njima poznato i svima drugima; jedna je činjenica naša neusaglašenost u potpunosti sa evropskom spoljnom politikom, odnosno neuvođenje sankcija Rusiji, drugo pitanje je situacija i naš odnos” s vlastima Kosova, kazao je Vučić.

Vučić: Velike i važne poruke za građane

Kazao je da će vjerovatno biti subjektivan ako kaže da u problemu Kosova veći dio krivice nije na strani Srbije.

Rekao je da je zahvalan na lijepim porukama koje je Von der Leyen iznijela te dodao da je Plan rasta koji je iznijela od suštinskog značaja za Srbiju.

“Ali i plan invesitcija i čak i reči u kojima je Ursula rekla da očekuju Srbiju u članstvu EU-a i da smatraju da nam je tamo mesto, ali da to zavisi od naših zasluga. To su velike i važne poruke za naše građane”, kazao je Vučić.

“Šta je to što moramo da učinimo i šta je potrebno da učinimo, jer od tog skrivanja i pravljenja stvari lepšim nego što jesu nemamo ništa ni mi, ni oni. Mi ćemo nastaviti svoj evropski put, pokušati da ubrzamo EU integracije i uradimo mnoge stvari”, rekao je Vučić.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada