Ministar sigurnosti: Potencijalne terorističke prijetnje u BiH

Nenad Nešić je kazao kako u BiH postoji opasnost od terorističkog napada, ali nije iznio više detalja o tome, osim da sigurnosne agencije poduzimaju preventivne korake.

Nenad Nešić: Rizik i opasnosti postoje uvijek, a pogotovu u ovim vremenima
Nenad Nešić: Rizik i opasnosti postoje uvijek, a pogotovo u ovim vremenima (Armin Durgut / PIXSELL)

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić izjavio je u utorak da u ovoj zemlji postoji opasnost od terorističkog napada, ali nije iznio više detalja o tome, osim da sigurnosne agencije poduzimaju preventivne korake.

“Rizik i opasnosti postoje uvijek, a pogotovo u ovim vremenima”, rekao je on novinarima u Sarajevu.

“Smatram da je Ministarstvo sigurnosti uradilo pravu stvar što je na vrijeme naložilo preduzimanje preventivnih radnji i mjera, jer od njih niko neće imati štete, a možemo da spriječimo eventualni teroristički napad unutar Bosne i Hercegovine”, kazao je Nešić, prenosi Fena.

Evropa podiže stepen sigurnosti

Nekoliko evropskih zemalja podiglo je stepen sigurnosti na viši nivo od početka rata između Hamasa i Izraela 7. oktobra, bojeći se potencijalnih terorističkih napada, posebno na Jevreje i jevrejske objekte.

Neke zemlje Schengena, uključujući Sloveniju i Italiju, vratile su privremene granične kontrole.

Evropa, ali i njeno dvorište Zapadni Balkan, pod sigurnosnim je izazovom i zbog migrantskog vala, koji je u konstantnom porastu.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada