Izabrana nova Vlada Crne Gore, premijer Milojko Spajić

Među prvim odlukama nove Vlade je odlaganje popisa stanovnoštva za 30. novembar.

Milojko Spajić novi je premijer Crne Gore (Anadolija)

Skupština Crne Gore izabrala je rano u utorak ujutro 44. vladu, koju će voditi Milojko Spajić, lider Pokreta Evropa sad (PES).

Za izbor nove Vlade glasalo je 46 poslanika, protiv je bilo 19, jedan uzdržan.

Rasprava u Skupštini trajala je cijelu noć.

Vlada ima tri potpredsjednika, dva resorna potpredsjednika i 17 ministara.

Ministri iz PES-a su Filip Ivanović (vanjski poslovi), Maida Gorčević (evropski poslovi), Anđela Jakšić Stojanović (prosvjeta, nauka i inovacije), Novica Vuković (finansije), Filip Radulović (saobraćaj), Andrej Milović (pravda), Janko Odović (prostorno planiranje, urbanizam i državna imovina), Vojislav Šimun (zdravlje), Naida Nišić (rad i socijalno staranje) i Saša Mujović (energetika i rudarstvo).

Aleksa Bećić zamjenik premijera

Predsjednik Demokrata Aleksa Bečić je zamjenik premijera za bezbjednost, unutrašnju politiku, evropske i vanjske poslove, a Momo Koprivica potpredsjednik Vlade za politički sistem, pravosuđe i antikorupciju.

Dragan Krapović je ministar odbrane, Vladimir Martinović ministar turizma, ekologije i održivog razvoja, dok je Tamara Vujović ministrica kulture i medija.

Ministar unutrašnjih poslova je Danilo Šaranović.

Za ministra unutrašnjih poslova bio je planiran Boris Bogdanović, ali je on odustao, “zbog usložnjavanja zdravstvenog stanja dva člana najuže porodice”.

Demokrate su predložile drugog kandidata za ministra unutrašnjih poslova, Šaranovića, aktuelnog zamjenika gradonačelnice Podgorice.

Rasprava u Skupštini trajala je cijelu noć (Anadolija)

‘Anticrnogorska, antievropska i proruska’

Potpredsjednik Vlade za rad, obrazovanje, zdravstvo i socijalu je Srđan Pavićević iz CIVIS-a.

Što se tiče albanskih partija – potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku i ministar ekonomskog razvoja je Nika Đeljošaj, ministar ljudskih i manjinskih prava Fatmir Đeka, a ministar javne uprave Maraš Dukaj.

Predsjednik Socijalističke narodne partije (SNP) Vladimir Joković je ministar poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede, a potpredsjednik SNP-a Dragoslav Šćekić je potpredsjednik Vlade za demografiju i mlade i ministar sporta i mladih.

Spajić je u Skupštini pročitao samo dio ekpozea, odnosno samo kratak dio plana rada Vlade, zbog čega su uslijedile kritike opozicije, koja ga je optužila za nepoštovanje Skupštine.

Iz Demokratske partije socijalista (DPS) i Socijaldemokrata (SD) su poručili da je nova Vlada anticrnogorska, antievropska i proruska.

Tvrde i da ova Vlada neće dugo trajati, jer je, kako ocjenjuju, sazdana na pogrešnim temeljima.

Raspravu u Skupštini obilježile su polemike između Spajića i sada već bivšeg premijera i lidera Građanskog pokreta URA Dritana Abazovića.

Velika obećanja premijera Spajića

Spajić je poručio da će Vlada trajati četiri godine, da će od 1. janura naredne godine minimalna penzija biti 450 eura, a da će godinu od formiranja Vlade prosječna plata biti 1.000 eura.

Među prvim odlukama nove Vlade je odlaganje popisa stanovništva za 30. novembar, mjesec kasnije od prvobitnog plana.

Prethodnom vladinom uredbom bilo je predviđeno da popis bude proveden od 1. do 15. novembra.

Spajić je novinarima rekao da odlaganje popisa ne iziskuje troškove ni problem za budžet.

Kazao je da će se truditi da se za to vrijeme otklone dva problema, prije svega nedostatak sofrtvera, kao i uključivanje članova iz opozicije u popisne komisije.

Na konstitutivnoj sjednici Skupštine, poslanici su u ponedjeljak izabrali za predsjednika parlamenta lidera Nove srpske demokratije (NSD) Andriju Mandića te potpredsjednike Skupštine, predsjednika i članove Administrativnog odbora.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada