Visoki zvaničnici EU: Hitna deeskalacija i vanredni izbori na sjeveru Kosova

Visoki zvaničnici Evropske unije u utorak su u Evropskom parlamentu osudili napade na kosovsku policiju na sjeveru Kosova.

U raspravi zastupnika EP-a su se čule razne ocjene razvoja i stanja na Kosovu (EPA)

Visoki zvaničnici Evropske unije u utorak su u Evropskom parlamentu osudili napade na kosovsku policiju na sjeveru Kosova i naglasili da je hitno nužno smanjivanje zategnutosti i sazivanje vanrednih opštinskih izbora.

Evropski komesar za rješavanje kriza Janez Lenarčič je u uvodu rasprave o stanju na sjeveru Kosova stavio do znanja da je “održavanje vanrednih opštinskih izbora na sjeveru Kosova od suštinske važnosti za smanjivanje zaoštrenosti”.

Španski državni sekretar za Evropu Pascual Navarro Rios je “u ime cijele Evropske unije podvukao hitnu nužnost da svi činioci smanje zategnutost, vrate se dijalogu uz posredstvo EU-a i rade konstruktivno u cilju normalizacije svojih odnosa”.

“Nesposobnost da se smanji zategnutost će dovesti do nepovoljnih posljedica, a odgovornost je obje strane da načine pozitivne korake”, ukazao je državni sekretar Španije, prenijela je Beta.

EU je zabrinut zbog izostanka napretka obje strane u cilju smanjivanja zategnutosti na sjeveru Kosova, podvukao je Navarro Rios, a komesar Lenarčič je to također naglasio i kazao da je to “snažan znak za uzbunu koji svjedoči da je stanje na sjeveru Kosova veoma složeno”.

Navarro Rios je predočio da je Unija bila spremna povući mjere prema Kosovu da je učinjen napredak u odnosu na zahtjeve koji uključuju vanredne opštinske izbore na sjeveru Kosova.

‘Srbija mora sarađivati’

Španski državni ministar i Lenarčič su snažno osudili napad na kosovsku policiju i stavili do znanja da vinovnici i odgovorni moraju biti izvedeni pred sud, a da Srbija u tome potpuno sarađuje.

Evropski komesar je naveo da je “veoma zabrinjavajuće ono što je Srbija poručila u vezi sa zbivanjima 24. septembra” kao i, kako je rekao, povećanje razmještanja srbijanske vojske u blizini Kosova.

Lenarčič je rekao da je u toj krizi “Eulex djelovao veoma brzo i, skladno svom mandatu, slijedio policijske operacije i hodočasnike iz manastira sklonio na sigurno van Kosova”.

U raspravi zastupnika EP-a su se čule razne ocjene razvoja i stanja na Kosovu, od tvrdnje da je Beograd upleten u tragične događaje u Banjskoj i da zato EU treba i prema Srbiji preduzeti mjere, pa do ukazivanja na dublje uzroke krize, poput odbijanja Kosova da provede odluku o formiranju Zajednice srpskih opština i nekažnjavanja napada na srpski narod na Kosovu.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada