Dodik hvalio četnike, američkog ambasadora optužio da ‘mrzi Srbe’

Američki ambasador u BiH Michael Murphy ignorisao je okupljanje kod Doboja čiji su učesnici pod pokroviteljstvom vlasti RS-a pokušavali rehabilitirati četnike.

Čelnik bh. entiteta RS Milorad Dodik zbog ugrožavanja provedbe Dejtonskog sporazuma je od 2017. godine pod udarom američkih sankcija (REUTERS/Dado Ruvic)

Lider bosanskih Srba Milorad Dodik optužio je u utorak američkog ambasadora u Bosni i Hercegovini Michaela Murphyja da “mrzi Srbe”, ljut zbog činjenice da je Murphy ignorisao okupljanje kod Doboja čiji su učesnici pod pokroviteljstvom vlasti Republike Srpske pokušavali rehabilitirati četnike.

U selu Boljanić kod Doboja Dodik je okupio svoje saradnike kako bi tamo obilježili godišnjicu “Operacije Halyard” koju su 1944. godine tokom Drugog svjetskog rata organizirali saveznici kako bi s jugoslavenske teritorije evakuisali svoje pilote čiji su avioni tamo oboreni.

Ta je operacija izvedena uz djelimičnu logističku podršku četnika Draže Mihailovića, no to je bio tek manji dio ukupnih napora spašavanja savezničkih pilota.

Prema podacima tadašnjeg američkog Ureda za strateške operacije (OSS), s područja bivše Jugoslavije uspješno je evakuisano nešto manje od 2.400 pilota od kojih su oko dvije hiljade spasili Titovi partizani.

‘Operacija Halyard’

Dodik i njegovi saradnici u utorak su tvrdili kako je s improviziranog uzletišta kod Doboja uz pomoć četnika evakuisano 60 savezničkih pilota. Dodik je pritom tvrdio kako su svi piloti, oboreni nad teritorijem kojega nisu kontrolisali četnici pogubljeni ili predani Nijemcima, a da je operacija Halyard dokaz da su Srbi “uvijek bili na strani pravde i antifašizma”, piše Hina.

Dodik je bio ljut jer na njegovo obilježavanje nije došao niko od predstavnika američkih vlasti pa tako ni ambasador SAD-a.

“Murphy je ostrašćen mržnjom prema srpskom narodu i ne želi ni ovo vidjeti”, rekao je Dodik, koji je niz ranijih istupa također koristio kako bi vrijeđao SAD-a i njenog ambasadora u BiH. Ti su napadi učestali nakon što je Dodik zbog ugrožavanja provedbe Dejtonskog sporazuma još 2017. dospio pod udar američkih sankcija, a te su kaznene mjere kasnije proširene i na njegove bliske saradnike poput članice Predsjedništva BiH Željke Cvijanović.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada