Bijela kuća: Srbija počela povlačiti snage sa granice sa Kosovom

Vidimo kako povlače svoje snage i to je dobra stvar, rekao je portparol Vijeća za nacionalnu sigurnost SAD-a John Kirby.

Na sjeveru Kosova je napeta situacija zbog sukoba policije i naoružane grupe u Banjsko (EPA)

Srbija je “počela povlačiti” svoje snage pozicionirane na administrativnoj liniji sa Kosovom, saopštila je u utorak navečer Bijela kuća, nekoliko dana nakon upozorenja o velikom raspoređivanju srbijanske vojske na tom području.

“Počeli smo da ih vidimo kako povlače svoje snage i to je dobra stvar”, rekao je novinarima portparol Vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby.

Prema njegovim riječima, to će pomoći smirivanju situacije, ali ne i uklanjanju napetosti, već samo “deeskalaciji”, prenijela je Beta, pozivajući se na AFP.

Na pitanje koliko je SAD zabrinut zbog eskalacije nasilja, Vedant Patel, zamjenik glasnogovornika State Departmenta rekao je: “Bili smo sasvim jasni u vezi naših briga”, javio je Ivica Puljić, reporter Al Jazeere iz Washingtona.

“Duboko smo zabrinuti zbog sve većeg ciklusa napetosti i sporadičnog nasilja na sjevernom Kosovu. Pratili smo postavljanje srpskog topništva i mehaniziranih pješačkih postrojbi uz granicu s Kosovom i pozvali smo Srbiju da povuče snage s granice i smanji napetosti. Primijetili smo određeno povlačenje snaga i materijala duž granice Kosova od 29. rujna. I očekujemo da će Srbija nastaviti s koracima deeskalacije uključujući nastavak povlačenja snaga do ili ispod povijesnih normi”, dodao je.

‘Napad bio dobro koordiniran i isplaniran’

Govoreći o istrazi oko incidenta, Patel je rekao da SAD “neće ići prije istrage”.

“Kao što smo rekli znamo da je napad bio dobro koordiniran i isplaniran i svi koji su sudjelovali u planiranju i izvođenju ovog napada moraju biti privedeni pravdi.”

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije (VS) Milan Mojsilović izjavio je u ponedjeljak da je “režim rada jedinica u Kopnenoj zoni bezbednosti na zadacima obezbeđivanja administrativne linije vraćen u normalu, to znači redovno brojno stanje angažovanih jedinica u Kopnenoj zoni bezbednosti”.

Kirby je 29. septembra rekao da SAD poziva “Srbiju da povuče snage” koje se nalaze “na granici sa Kosovom”.

“Vidimo značajno srpsko vojno raspoređivanje duž granice sa Kosovom”, uključujući “bez presedana” raspoređivanje artiljerije, tenkova i pješadijskih jedinica, rekao je tada Kirby.

Na sjeveru Kosova je napeta situacija zbog sukoba policije i naoružane grupe u Banjskoj, u opštini Zvečan, u nedjelju, 24. septembra, kada su poginuli jedan kosovski policajac i tri napadača srpske nacionalnosti.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada