Glavašu sedam godina zatvora za zločine nad osječkim Srbima

Na ponovljenom suđenju u slučajevima ‘selotejp’ i ‘garaža’ Branimir Glavaš je nepravomoćno osuđen na sedam godina zatvora za ratni zločin počinjen 1991.

Branimir Glavaš na izricanju presude u Županijskom sudu u Zagrebu (Josip Regovic/PIXSELL)
Branimir Glavaš na izricanju presude u Županijskom sudu u Zagrebu (Josip Regovic / PIXSELL)

Županijski sud u Zagrebu u petak je, na ponovljenom suđenju u slučajevima “selotejp” i “garaža”, nepravomoćno osudio Branimira Glavaša na sedam godina zatvora za ratni zločin nad osječkim Srbima 1991. godine, dok su njegovi suoptuženici dobili bezuvjetne zatvorske kazne.

Uz Glavaša, na četiri godina zatvora nepravomoćno je osuđena Gordana Getoš Magdić, nekadašnja zapovjednica voda posebne postrojbe za diverzantsko-izviđačke namjene Operativne zone Osijek, dok su pripadnici tog voda Dino Kontić i Zdravko Dragić osuđeni na po tri godine zatvora.

Glavaš i Getoš Magdić bili su na izricanju presude, koju je objavio sudija Dražen Kevrić, ali se Kontić i Dragić nisu pojavili u sudnici, prenosi Hina.

Nekadašnji zapovjednik obrane Osijeka i njegovi suoptuženici ponovili su na početku “zadnje runde” ponovljenog suđenja sredinom januara ove godine na zagrebačkom Županijskom sudu da nisu krivi za ratni zločin nad osječkim Srbima 1991. godine u slučajevima za koje je optužnica izmijenjena zbog smrti dvojice optuženika, Ivice Krnjaka i Tihomira Valentića.

Kazna godinu manja nego na prvom suđenju

Na prvom suđenju 2009. godine Glavaš i ostali osuđeni su na višegodišnje zatvorske kazne, ali je pravomoćnu presudu ukinuo Ustavni sud Hrvatske.

Glavaš je do tada odslužio većinu osmogodišnje kazne u zatvorima u Bosni i Hercegovini, gdje je otišao uoči izricanja prve presude.

Ustavni sud Hrvatske je u januaru 2015. godine ukinuo pravomoćnu osuđujuću presudu te je suđenje Glavašu i suoptuženicima ponovo počelo 2017. godine, a koje je još jednom iz početka krenulo u oktobru 2021. godine.

Vrhovni sud Hrvatske je početkom 2020. godine ukinuo odluku vanraspravnog vijeća zagrebačkoga Županijskog suda iz marta 2019. godine, prema kojoj se ponovljeno suđenje Glavašu trebalo odvojiti od postupka suoptuženicima.

Zagrebačko Županijsko državno tužilaštvo odbacilo je u oktobru 2021. godine krivičnu prijavu koju je Glavaš podnio protiv nekadašnjeg krunskog svjedoka Krunoslava Fehira zbog ubistva Čedomira Vučkovića u Osijeku u augustu 1991. godine.

Fehir od krunskog postao ‘običan’ svjedok

Fehir je tokom prvog suđenja Glavašu bio krunski svjedok tužilaštva, s obzirom da je u dobi od 16 godina u augustu 1991.  godine, kao pripadnik Prištapske bojne, između ostalog, bio svjedok mučenja Čedomira Vučkovića, kojega su tjerali da pije kiselinu iz akumulatora u jednoj od garaža tadašnjeg Sekretarijata za narodnu obranu u centru Osijeka.

Na ponovljenom suđenju Fehir više nije imao status krunskog, nego običnog svjedoka, a Glavaš njegovo svjedočenje smatra lažnim.

Upravo njega smatra odgovornim za Vučkovićevo ubistvo, zbog čega ga je i prijavio, a prijavu je potkrijepio i nalazom sudskomedicinskog vještaka Đorđa Alempijevića iz Beograda, koji je ustvrdio da su za Vučkovića kobni bili hici koje je u njega ispalio Fehir, a ne ispijena kiselina.

Odbacivanje Glavaševe prijave je ponukalo Fehira da protiv Glavaša podnesu krivičnu prijavu za lažno prijavljivanja krivičnog djela.

Izvor: Agencije