Evropski lideri održali odvojene sastanke sa Kurtijem i Vučićem

Evropska unija očekuje od Srbije i Kosova da se trenutno i bezuvjetno ponovo angažiraju u dijalogu, počnu raditi na deeskalaciji i vrate ispunjavanju obaveza proisteklih iz dijaloga.

Premijer Kosova Albin Kurti s evropskim čelnicima (Anadolija)

Predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel objavio je da se zajedno sa kolegama iz Evropske unije odvojeno sastao sa premijerom Kosova Albinom Kurtijem i predsednikom Srbije Alekdandrom Vučićem, prenosi Anadolija.

“Sa Josepom Borrellom i kolegama iz EU, sastao sam se sa premijerom Albinom Kurtijem, a zatim sa predsjednikom Aleksandrom Vučićem. Deeskalacija i povratak normalizaciji odnosa Beograda i Prištine je od suštinskog značaja”, naveo je Michel na mreži X.

Dodao je da očekuje da će Evropsko vijeće nastaviti razgovore.

Na fotografijama koje je objavio vidi se da su na sastancima učestvovali pored njega i visokog predstavnika EU za vanjsku politiku i sigurnost Josepa Borrella, predsjednik Francuske Emmanuel Macron, njemački kancelar Olaf Scholz, italijanska premijerka Giorgia Meloni i specijalni predstavnik EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak.

Nakon sastanak nije bilo izjava za medije, ali mediji prenose da su Borell i Lajčak nastavili odvojene sastanke najprije sa Vučićem, a potom i sa Kurtijem.

Kako je ranije izjavio portparol EU Peter Stano, ovi sastanci dolaze nakon posjete petorice evropskih i američkih izaslanika Prištini i Beogradu prošlog vikenda, kada je od obje strane zatražena puna implementacija do sada postignutih sporazuma.

Sastanci se održavaju na marginama Samita lidera EU u Briselu.

Usaglašeni i nepotpisani dokumenti

Nakon što su 27. februara Vućič i Kurti postigli saglasnost o sporazumu na putu prema normalizaciji odnosa, u Ohridu je 18. marta prihvaćen aneks toga sporazuma, koji je zapravo plan provedbe sporazuma iz februara.

Iako EU tvrdi da je postignuta saglasnost o oba ta dokumenta, nijedan nije potpisan.

Vučić je u više navrata izjavljivao da ne namjerava ispoštivati neke obaveze koje proizlaze iz tih sporazuma, poput odredbe da neće blokirati članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama.

Kurti ne želi formirati zajednicu opština sa srpskom većinom, koja bi imala široke ovlasti, nešto poput, kako kaže, bh. entiteta Republika Srpska.

Kurti prihvatio okvirni plan

Premijer Kosova Albin Kurti saglasan je s novim planom koji su tokom posjete Kosovu prezentirali članovi visoke delegacije Evropske unije, SAD-a, Njemačke, Francuske i Italije, a koji će biti okvir za dalje razgovore, saopćeno je u srijedu iz Vlade Kosova.

Tokom proteklog vikenda u posjeti Beogradu i Prištini bili su specijalni predstavnik EU-a za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak, specijalni izaslanik Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Gabriel Escobar te predstavnici Francuske, Njemačke i Italije.

“Razgovori Lajčaka u Beogradu i Prištini bili su usmjereni na to kako potaknuti provedbu Ohridskog sporazuma. Ne postoji namjera da se taj sporazum zamijeni”, rekao je ranije glasnogovornik EU-a Peter Stano.

Kazao je da su čelnici Srbije i Kosova, Aleksandar Vučić i Albin Kurti, pozvani u Brisel krajem ove sedmice, gdje će na marginama sastanka na vrhu EU-a razgovarati o stanju dijaloga o normalizaciji odnosa.

Stano navodi da se na sastancima u Beogradu i Prištini tokom vikenda razgovaralo o različitim idejama, od kojih su neke bile i u pisanom obliku te da će se razgovori nastaviti.

Izvor: Agencije