Ministar odbrane Kosova: Napadi na sjeveru mogli bi se ponoviti

Ministar obrane Kosova Naser Maqedonci kaže kako Srbija izvodi vojne vježbe u blizini granice s Kosovom.

Nakon upada oko 30 pripadnika srpske paravojne formacije u selo Banjska na sjeveru Kosova porasle su napetosti u odnosima između Srbije i Kosova (EPA)
Nakon napada u selu Banjska porasle su napetosti u odnosima između Srbije i Kosova (EPA)

Ministar obrane Kosova Naser Maqedonci izjavio je u četvrtak kako bi se napadi srpskih paravojnih formacija na sjeveru Kosova mogli ponoviti, jer Srbija izvodi vojne vježbe u blizini granice s Kosovom.

“U sjevernom dijelu zemlje srpske grupe su pokušale zauzeti kosovski teritorij. Zahvaljujući policiji, njenim jedinicama te saradnjom s našim partnerima, dokazali smo profesionalnost. Srbija uvijek ima hegemonističke interese”, rekao je on na godišnjoj međunarodnoj konferenciji “KSF i partneri 2023“, koju organiziraju Ministarstvo odbrane i Kosovske sigurnosne snage (KSF).

Kosovo jača sigurnosne snage

Prema njegovim riječima, Kosovo nikome neće biti prijetnja, ali su tokom godina napravili transformaciju, pa je budžet za KSF povećan za 110 posto.

Američki ambasador na Kosovu Jeffrey Hovenier tokom konferencije kazao je kako je KSF tokom napada paravojne grupe Srba 24. septembra u selu Banjska pokazao profesionalnu zrelost izbjegavajući provokacije.

“Tokom napada naoružane paravojne grupe na suverenitet Kosova 24. septembra KSF i ministar odbrane pokazali su profesionalnu zrelost i strpljenje, ojačavši ugled pouzdanog partnera izbjegavajući provokacije, što je moglo rezultirati daljnjom eskalacijom”, rekao je on, prenosi Fena, pozivajući se na pisanje portala Reporteri.net.

Napad na sjeveru Kosova

Nakon upada oko 30 pripadnika srpske paravojne formacije u selo Banjska, na sjeveru Kosova, porasle su napetosti u odnosima između Srbije i Kosova.

Napadači su se zabarikadirali u pravoslavni samostan, a u pucnjavi koja je uslijedila ubijen je pripadnik policije Kosova te trojica napadača.

Vlasti Kosova za taj napad optužile su Srbiju i srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića, dok službeni Beograd negira umiješanost u taj događaj.

Čelnici Evropske unije izrazili su zabrinutost sigurnosnom situacijom na sjeveru Kosova te su pozvali Srbiju da u potpunosti sarađuje u istrazi i osigura da se odgovorni za napad u Banjskoj izvedu pred lice pravde.

Izvor: Agencije