Srbija: Pušten u rad sistem za hitno obavještavanje javnosti o nestaloj djeci

U slučaju nestanka djeteta mediji će prekidati program i objavljivati fotografiju i mjesto nestanka, dok će telekom operateri iste poruke slati korsinicima na mobitel.

Sistem ‘Amber alert’ postoji trideset godina a nazvan je po devetogodišnjoj djevojčici iz Teksasa Amber Hagerman koja je oteta i ubijena (AP)
Sistem ‘Amber alert’ postoji trideset godina a nazvan je po devetogodišnjoj djevojčici iz Teksasa Amber Hagerman koja je oteta i ubijena (AP)

U Srbiji je u srijedu službeno u rad pušten sistem Amber alert, odnosno “Pronađi me” koji služi za hitno obavještavanje javnosti u slučajevima nestanka djece.

“Niste svjesni koliko je važan ovaj projekt, to su svjesni roditelji koji su tragali za svojom djecom. Hajdemo raditi još više, podržimo našu djecu”, rekao je direktor Centra za nestalu i zlostavljanu djecu Igor Jurić.

Sistem inspirisan otetom djevojčicom iz Teksasa

Sistem koji postoji trideset godina, nazvan je po devetogodišnjoj djevojčici iz Teksasa Amber Hagerman koja je oteta i ubijena. U Hrvatskoj je uveden 2022. godine dok u Bosni i Hercegovini ovaj sistem još nije u funkciji.

Policija odlučuje o aktiviranju sistema po vlastitoj procjeni, kad dobije prijavu.

U obavještavanja su uključeni mediji, koji će prekidati emitiranje redovitog programa, sa slikom nestalog djeteta i informacijama kao što je mjesto gdje je posljednji put viđeno. Također će i mobilni operateri slati ove poruke. Poruke će emitirati i “Putevi Srbije”, aerodrom “Nikola Tesla”, autobuske i željezničke stanice.

Previđena je i druga faza koja uključuje i širi krug kao što su tržni centri i društvene mreže.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada