Slovenija, Hrvatska i Austrija za pristupne pregovore Unije s BiH

Tri zemlje žele da Brisel u iduća dva mjeseca počne razgovore s BiH u vezi njenog primanja u Evropsku uniju, kaže slovenska šefica diplomatije Tanja Fajon.

Imamo zajednički cilj da razgovori između Evropske unije i Bosne i Hercegovine oko pristupanja počnu do kraja ove godine, rekla je Tanja Fajon (Reuters)

Austrija, Hrvatska i Slovenija žele da Brisel u iduća dva mjeseca počne razgovore s Bosnom i Hercegovinom u vezi njenog primanja u Evropsku uniju, izjavila je u srijedu slovenska ministrica vanjskih poslova Tanja Fajon.

“Da, apsolutno. Imamo zajednički cilj da razgovori između EU-a i Bosne i Hercegovine oko pristupanja počnu do kraja ove godine. Radimo naporno na tome”, kazala je ona novinarima nakon godišnjeg redovnog sastanka podunavskih zemalja održanog u Brdu kod Kranja, prenosi Hina.

Bosna i Hercegovina je u decembru 2022. godine dobila status kandidata za članstvo u EU, ali pregovori još uvijek nisu počeli.

“Austrija, Hrvatska i Slovenija su veliki prijatelji proširenja EU-a. Vjerujemo da je sada politički trenutak da EU krene prema novom proširenju, pa da Evropa postane snažnija i ujedinjenija zbog geopolitičke situacije”, rekla je Fajon.

“To je, međutim, dvosmjerna ulica – i EU, i zemlje kandidati moraju biti spremni”, dodala je.

‘Ne želimo dvije klase zemalja kandidata’

Austrijski ministar vanjskih poslova Alexander Schallenberg je kazao da su njegova zemlja, Slovenija i Hrvatska “dobri prijatelji Bosni i Hercegovini”, ali da “nisu i jedini”.

“Želimo da razgovori s Bosnom i Hercegovinom počnu”, napomenuo je Schallenberg.

Neki zagovaraju i otvaranje pristupnih razgovora o članstvu s Ukrajinom i Moldavijom do kraja godine, tražeći ubrzani postupak za te dvije zemlje.

Austrijski ministar smatra da sve zemlje kandidati moraju imati jednak status.

“Naša pozicija je jasna – ne želimo imati dvije klase zemalja kandidata. Bila bi greška smatrati neke povlaštenije drugima”, rekao je Schallnberg, dok se zemlje Zapadnog Balkana godinama nalaze “u čekaonici”.

Brisel je dao status kandidata Ukrajini, Moldaviji i Bosni i Hercegovini nakon invazije Rusije na Ukrajinu 24. februara 2022. godine.

“Čekamo odluku o otvaranju pregovora, koja bi se mogla dogoditi do kraja godine”, rekao je ministar vanjskih poslova  Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković.

On se u utorak u Brdu kod Kranja sastao s ministrima Slovenije, Austrije, Hrvatske, Srbije i Crne Gore te s nižerangiranim dužnosnicima ostalih podunavskih zemalja.

Konaković: Otvaranje pregovora je političke prirode

Okupili su se godišnjem sastanku u sklopu “Strategije EU-a za dunavsku regiju”, političkog okvira u kojem 14 zemalja sarađuje u područjima poput saobraćaja i zaštite okoliša, a koji služi zemljama kandidatima za užu suradnju s članicama EU-a.

Konaković je nakon sastanka kazao novinarima da je “odluka o otvaranju pregovora s Bosnom i Hercegovinom političke prirode”.

“To bi bila snažna politička poruka evropskim snagama u Bosni i Hercegovini, a možda bi bila šamar onim proruskim i proistočnim koje se ne raduju našem brzom napretku”, rekao je.

Konaković je napomenuo da je svjestan da je pred njegovom zemljom “kompleksan proces”, jer je, osim dobre volje nekih ministara vanjskih poslova, potrebno uvjeriti druge zemlje, poput Njemačke i Nizozemske, s kojima razgovara.

Izvor: Agencije