Kurti prihvatio okvirni plan za nastavak razgovora sa Srbijom

Premijer Kosova saglasan je s novim planom koji su prezentirali članovi delegacije Evropske unije, SAD-a, Njemačke, Francuske i Italije, a koji će biti okvir za dalje razgovore.

Albin Kurti: Ako ne bude sankcija protiv Srbije nakon napada na sjeveru Kosova 24. septembra, definitivno neće biti dijaloga (EPA)

Premijer Kosova Albin Kurti saglasan je s novim planom koji su tokom posjete Kosovu prezentirali članovi visoke delegacije Evropske unije, SAD-a, Njemačke, Francuske i Italije, a koji će biti okvir za dalje razgovore, saopćeno je u srijedu iz Vlade Kosova.

Tokom proteklog vikenda u posjeti Beogradu i Prištini bili su specijalni predstavnik EU-a za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak, specijalni izaslanik Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Gabriel Escobar te predstavnici Francuske, Njemačke i Italije.

“Razgovori Lajčaka u Beogradu i Prištini bili su usmjereni na to kako potaknuti provedbu Ohridskog sporazuma. Ne postoji namjera da se taj sporazum zamijeni”, rekao je ranije glasnogovornik EU-a Peter Stano.

Kazao je da su čelnici Srbije i Kosova, Aleksandar Vučić i Albin Kurti, pozvani u Brisel krajem ove sedmice, gdje će na marginama sastanka na vrhu EU-a razgovarati o stanju dijaloga o normalizaciji odnosa.

Stano navodi da se na sastancima u Beogradu i Prištini tokom vikenda razgovaralo o različitim idejama, od kojih su neke bile i u pisanom obliku te da će se razgovori nastaviti.

Vučić i Kurti će u Briselu imati odvojene sastanke

“To uključuje moderni evropski prijedlog statuta zajednice opština sa srpskom većinom. Očekujemo da obje strane brzo djeluju i pokažu da su privržene procesu normalizacije ispunjavanjem obaveza preuzetih u dijalogu iz sporazuma o putu prema normalizaciji i svih prethodnih sporazuma bez ikakvih uvjeta ili odgađnja”, rekao je Stano.

Kako piše u saopćenju Vlade Kosova, Kurti je izrazio slaganje da ovaj novi plan postane okvir za nastavak daljnjih razgovora sa savezničkim državama, SAD-om, Njemačkom, Francuskom i Italijom, a trebao bi ojačati perspektive članstva u međunarodnim organizacijama, prenosi Fena.

Samit EU-a bit će održani u četvrtak i petak, a Kurti i Vučić trebali bi biti u Briselu u četvrtak, prenosi Hina, pozivajući se na diplomatske izvore.

Isti izvori navode da ovdje nije riječ o sastanku njih dvojice, nego da će oni imati odvojene sastanke.

Uoči tog samita Kurti je kazao kako nema dijaloga sa Srbijom ako ne bude sankcija ili kazni protiv te zemlje nakon onoga što su učinili 24. septembra u selu Banjska, na sjeveru Kosova.

“Ako ne bude kazni i sankcija protiv Srbije nakon onoga što su učinili, definitivno neće biti dijaloga. Završit ćemo u neuspjelom upravljanju krizom i potpuno ćemo zaboraviti na normalizaciju”, kazao je Kurti.

Nakon što su 27. februara Vučić i Kurti postigli saglasnost o Sporazumu na putu prema normalizaciji odnosa, u Ohridu je 18. marta prihvaćen aneks toga sporazuma, koji je zapravo plan provedbe sporazuma iz februara.

Iako članice EU-a tvrde da je postignuta saglasnost o oba ta dokumenta, nijedan nije potpisan.

Žrtve u napadu na selo Banjska na sjeveru Kosova

Vučić je u više navrata izjavljivao da ne namjerava poštivati neke obaveze koje proizlaze iz tih sporazuma, poput odredbe da neće blokirati članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama.

Premijer Kosova ne želi formirati zajednicu opština sa srpskom većinom koja bi imala široke ovlasti, nešto poput bh. entiteta Republika Srpska.

Napetosti u odnosima između Srbije i Kosova porasle su nakon 24. septembra, kada je oko 30 pripadnika srpske paravojne formacije upalo u selo Banjska, gdje Srbi čine većinu, i zabarikadiralo se u pravoslavni samostan.

U oružanom napadu ubijen je pripadnik policije te tri napadača srpske nacionalnosti.

Vlasti Kosova su za taj napad optužile Srbiju i Vučića, dok službeni Beograd negira umiješanost u taj događaj.

Odgovornost za organiziranje napada preuzeo je Milan Radoičić, bivši potpredsjednik Srpske liste, najveće stranke kosovskih Srba.

Njega je Vrhovni sud Srbije pustio na slobodu, dan nakon što je pritvoren zbog sumnje da je počinio niz krivičnih djela, uključujući trgovinu oružjem i krivična djela protiv opće sigurnosti.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada