EU kritikovala premijera RS-a jer je ‘pogrešno prenio’ razgovor sa sastanka

Zatvaranje Ureda visokog predstavnika za BiH (OHR) moguće je tek nakon ispunjenja uvjeta, koje zasad blokiraju političari iz RS-a, saopćila je Delegacija EU-a u Sarajevu.

Visoki predstavnik za BiH Nijemac Christian Schmidt na meti žestokih kritika Milorada Dodika (Reuters)
Visoki predstavnik za BiH Nijemac Christian Schmidt na meti je žestokih kritika predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika (Reuters)

Evropska unija podržava djelovanje Ureda visokog predstavnika za BiH (OHR) i na stajalištu je kako on može biti zatvoren samo nakon što budu ispunjeni uvjeti i ciljevi koji su definisani još 2008, a lokalni političari nisu učinili ništa da se to realizira, objavila je u srijedu Delegacija EU-a u Sarajevu.

OHR i sadašnji visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt već mjesecima su meta žestokih napada političara bosanskih Srba ali i nekih bošnjačkih krugova. Prvi tvrde da Schmidt nije zakonito izabrani visoki predstavnik jer njegovo imenovanje nije bilo predmetom rasprave na Vijeću sigurnosti UN-a, dok ga drugi optužuju za pristranost odnosno djelovanje isključivo u korist Hrvata i to zbog izmjena izbornih pravila koje je nametnuo u oktobru 2022, piše Hina.

Na temelju izmjena krivičnog zakona BiH, koje je Schmidt također nametnuo u julu ove godine, lider bosanskih Srba Milorad Dodik sada je suočen s optužnicom zbog nepoštivanja odluka OHR-a po kojoj bi, bude li osuđen, mogao dobiti kaznu zatvora do pet godina. Dodik svoju odbranu temelju na tvrdnji kako Schmidt nije mogao nametati izmjene zakona pa stoga ni optužnica nema pravno utemeljenje, a istodobno je orkestrirao kampanju diljem Republike Srpske čiji je cilj predstojeće suđenje predstaviti kao napad na taj entitet, piše Hina.

Optužnica protiv Dodika

Predsjednik vlade RS-a Radovan Višković, koji se u utorak sastao sa šefom Delegacije EU-a u BiH Johannom Sattlerom, nakon toga je pred novinarima ustvrdio kako je i od Sattlera dobio potvrdu teze da Schmidt nije legitimni visoki predstavnik.

“Kako jedan čovjek, bez obzira kako se zvao i odakle dolazio, može intervenisati u zakonodavstvo i kazati ‘ako mene ne poštujete, idete u zatvor’. I većina država članica EU-a ne podržava takvo ponašanje i takvo stajalište. Sattler je rekao da će u neformalnom razgovoru to prenijeti Christianu Schmidtu”, izjavio je Višković.

Tvrdio je i kako ga je Sattler pitao za procjenu što će se dogoditi dođe li do Dodikovog hapšenja dodavši da ga je upozorio kako će to dovesti do “eskalacije problema” te da međunarodna zajednica o tome treba povesti računa.

Delegacija EU-a odbacila je u srijedu te Viškovićeve tvrdnje označivši ih kao “pogrešno prenesene” riječi ambasadora Sattlera o Uredu visokog predstavnika.

“Evropska unija podržava misiju visokog predstavnika Schmidta i njegovog ureda. Neprihvatljive su prijetnje visokom predstavniku Schmidtu, kampanja podrivanja njegovog legitimiteta koju vodi vodstvo RS-a, podrivanje ustavnog poretka Bosne i Hercegovine, te djelovanje i retorika podjela”, navodi Delegacija EU.

Stajalište EU je da je jedini put za zatvaranje OHR-a provedba pet ciljeva i dva uvjeta što ih je prije 15 godina definisao Upravni odbor vijeća za provedbu mira (PIC), ističe Delegacija EU, a o ispunjenju tog uvjeta ovisi i to hoće li i kada BiH moći postati članicom EU.

Vlastima u RS-u Delegacija EU-a je poručila kako su upravo oni odgovorni za usporavanje evropskog puta BiH jer poduzimaju korake poput kriminalizacije klevete te pripremaju druge zakone kojima je cilj ugušiti slobodno djelovanje organizacija civilnog društva.

Program 5+2, koji je uslov za zatvaranja OHR-a, podrazumijeva rješavanje pitanja državne odnosno vojne imovine u BiH, potpunu provedbu arbitražne odluke o statusu distrikta Brčko, uspostavu fiskalne održivosti zemlje i “zaživljavanje” vladavine prava, kao i procjenu Upravnog odbora PIC-a da sve strane u BiH u cijelosti poštuju Daytonski sporazum.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada